Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Kystkristtorn

Ilex aquifolium

Slektsnavnet Ilex er et gammelt latinsk navn på steineik (Quercus ilex), som også har alltidgrønne, tannete blad. Artsnavnet aquifolia kommer fra latin acus som betyr nål og folia, som betyr blad, og viser til «blad som stikker». På svensk heter planten tärnek/kristtorn, mens engelske navn er holly, common holly og english holly.

Hjemsted/Opphav Kystkristtorn er viltvoksende i Sør- og Vest-Europa, Nord-Afrika og Vest-Asia. I dag dyrkes en rekke navnesorter som er i handelen.

Høy, alltidgrønn busk eller lite tre med opprett vekst og blanke, tornete blad. Allergivennlig plante. Klimasone: H2-3 etter sort.

Plantebeskrivelse

2-15 m høy, alltidgrønn busk eller lite tre med opprett vekst. Særbu plante, det vil si hann- og hunnplanter på hver sine planter. Stammebarken er grå og glatt, og veden er hvit og svært hard. Kvisten er snau og grønn. Læraktige, 5-10 cm lange, skinnende mørkt grønne, eggformete, grovt tannete og tornete blad, med en lysere midtnerve.

Små, hvite, oftest enkjønnete blomster med 4 kronlapper i mai-juni. Blomstene sitter i små kvaster i bladhjørnene på fjorårsskudd. Både hunn- og hannblomster har nektar. Røde, blanke bær med 2-10 frø i oktober-desember.

Vekstkrav og klimasone

Kystkristtorn en trives best i godt drenert, porøs, humusrik jord på en skyggefull plass. Bbusken vokser godt i en middels sur til svakt sur jord (pH 5,5-7).

Busken tilrås plantet til klimasone H2-3, alt etter sort.

Bruksområder  

Kystkristtorn nyttes vanlig i buskrabatter og på naturtomter. Enkelte sorter brukes også som fri hekk. Planteavstand i gruppe: 2-3 m og til hekk: 0,3-0,5 m. Greiner av kristtorn er populære til dekorasjoner til jul. Planten tåler mye forurensning og bymiljø. I Norge finner vi kristtorn fra Tvedestrand i Aust-Agder til Smøla i Møre og Romsdal, men den er vanligst i Ryfylke og deler av Hordaland.

 Allergi- og giftfare

Ilex er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Allergier av kristtorn er ikke kjent. De røde bærene, som har vond smak, er svært giftige og de kan utgjøre en alvorlig forgiftningsrisiko for småbarn. Hannbusker kan velges da kristtorn ofte er særbu.

Beskjæring

Kystkristtorn tåler beskjæring, men den trenger ikke beskjæres årlig. Beskjæring bør skje like ette blomstring.

Formering

Kystkristorn formeres vegetativt med skuddstiklinger (grønnstiklinger).

Noen utvalgte sorter

Kystkristtorn ‘Mildebrann’ – Ilex aquifolium ‘Mildebrann’ – Hunnklon fra Stord.

10–15 m høy busk eller tre med moderat, opprett vekst. Blanke, tornete mørkegrønne blad. Busken får røde bær om det står hannplanter i nærheten. Klimasone: H2-3.

 Kystkristtorn ‘Mildegull’ – Ilex aquifolium ‘Mildegull’ – Hunnklon som trolig stammer fra Bergen.

10–15 m høy busk eller tre med moderat, opprett vekst. Blanke, tornete mørkegrønne blad. Busken får gule bær om det står hannplanter i nærheten. Klimasone: H3.

Kystkristtorn ‘Pyramidalis’ – Ilex aquifolium ‘Pyramidalis’ – Hunnklon som trolig stammer fra Bergen.

2–5 m høy busk eller tre søyleform. Blanke, tornete mørkegrønne blad. Busken får røde bær om det står hannplanter i nærheten. Klimasone: H3.