Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Marsgullbusk

Forsythia ovata

Slektsnavnet Forsythia stammer fra den skotske forfatteren William Forsyth (1737–1800), som satte navn på slekta. Artsnavnet ovata betyr eggformet, og viser til bladene. Det norske navnet marsgullbusk har den fått etter sin tidlige blomstring. Det norske navnet gullbusk skyldes buskens blomsterrikdom på bar kvist. Det svenske navnet er tidig Forsythia, mens et vanlig engelske navn er early Forsythia og korean Forsythia.

Hjemsted/Opphav Forsythia ovata finnes viltvoksende i Korea.

1-1,6 m høy, løvfellende busk med opprett vekst, ovale blad og sterkt gule blomster på bar kvist. Allergivennlig busk for en solrik, lun plass. Klimasone: 5.

  • Forsythia ovata (Marsgullbusk)

Plantebeskrivelse

1-1,5 m høy, løvfellende busk med bred vekst. Grågule, runde kvister med lamellert marg og utydelige nedløpende striper. Bladene er 5-7 cm lange, eggformet til nærmest runde og helrandet eller noe tannet, med bred kileformet til tverr grunn. De får mørkt rød høstfarge. Marsgullbusk blomstrer om lag 2 uker tidligere enn praktgullbusk, men blomstringen er ikke så rik og den er mer variabel. Blomstene er lyst gule med 4 nesten frie kronblad og grønt beger på bar kvist (før løvsprett) i april. Fruktene er varige, 2-rommete kapsler i september og oktober.

Vekstkrav og klimasone

Forsythia trives best i næringsrik, svakt sur (pH 6-7), godt drenert jord på en solrik, lun plass. Den tåler ikke våt og tørkeutsatt jord.

Busken tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Gullbusk brukes mest i fjellhager og buskgrupper, gjerne sammen med alltidgrønne planter på grunn av sin tidlige og rike blomstring, men den egner seg også som frittstående busk. Busken benyttes også i veganlegg, 3-4 m fra vegbanen på en veg med 80-90 km/t. Greiner av Forsythia egner seg også godt til driving i dekorasjoner. Planteavstand i gruppe: 2-3 m. Busken tåler mye luftforurensning. Den dyrkes mest i gode strøk i Sør-Norge.

Allergi- og giftfare

Forsythia er en allergivennlig slekt for pollenallergikere utendørs. Men avskårne, blomstrende kvister i vase innendørs, volder besvær for mange astmatikere og personer med allergisk snue. Årsaken til dette er ukjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Forsythia skjæres godt tilbake ved planting. Hos uryddige busker kan blomstrende greiner klippes tilbake til 5-10 cm over forgreiningspunktet, rett etter avblomstring. Dermed blir busken mer kompakt. Eldre planter kan forynges ved å skjære bort en tredjedel til halvparten av greinmassen hvert 2-3 år. Hos Forsythia sitter blomsterknoppene på 2-3 år gamle greiner.

Formering

Gullbusk formeres med kvist- eller skuddstiklinger.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss