Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Praktgullbusk ‘Spring Glory’

Forsythia x intermedia ‘Spring Glory’

Et tidligere synonymt navn er hybridgullbusk ‘Spring Glory’. Slektsnavnet Forsythia stammer fra den skotske forfatteren William Forsyth (1737–1800), som satte navn på slekta. Artsnavnet intermedia betyr midt mellom, og viser til at planten er en hybrid. Det norske navnet praktgullbusk har den fått fordi den har større blomster enn de rene Forsythia-artene. Det norske navnet gullbusk skyldes buskens gule blomsterrikdom på bar kvist. Det svenske navnet er hybridforsythia, mens et vanlig engelsk navn er border Forsythia.

Hjemsted/Opphav Forsythia x intermedia ‘Spring Glory’ er en amerikansk mutasjon av Forsythia x intermedia ‘Primulina’ (Wayside 1942).

1,5-2 m høy, løvfellende busk med en opprett, bred vekst og sprikende smågreiner. Lansettformete blad og lysende gule blomster på bar kvist. Allergivennlig busk for en solrik, lun plass. Klimasone: 4.

  • Forsythia x intermedia' 'Spring Glory' (Praktgullbusk 'Spring Glory') Foto: Monrovia.com

Beskrivelse av Forsythia x intermedia

2-4 m høy, opprett, løvfellende busk med kantete, gulgrønne skudd med motsatte knopper og tydelige korkporer (lenticeller). Margen er lamellert (oppdelt i rom) i de øvre deler av greinene.

Skuddene har slanke bladknoppene ytterst på unge skudd og runde, tettstilte blomsterknopper på 2-3 år gamle greiner. Mest brede lansettforma blad med grove tagger. Gule eller rødlige høstfarger etter sort.

Store, sterkt gule, åpne, klokkeforma blomster på bar kvist (før lauvsprett) i april-mai. Blomsten har en kort griffel og 4 kronblad som er vokst sammen til et rør, som danner en såkalt sambladet krone med 4 fliker. Kapselfrukt med to rom.

Sortsbeskrivelse

Sorten ‘Spring Glory’ er en 1,5-2 m høy, opprett, bred busk med sprikende smågreiner. Gulgrønne greiner med motsatte knopper og grovtannete blad. Store, lysende gule blomster på bar kvist (før løvet kommer), i april-mai. Sorten er svært blomsterrik. Kapselfrukt med to rom og rødlige frø.

Vekstkrav og klimasone

Forsythia trives best i næringsrik, svakt sur, godt drenert jord på en solrik, lun plass. Den tåler ikke våt og tørkeutsatt jord.

Busken tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Praktgullbusk brukes mest i buskgrupper, gjerne sammen med alltidgrønne planter på grunn av sin tidlige og rike blomstring. Men den er også en flott som frittstående busk. Greiner av Forsythia egner seg også godt til driving i dekorasjoner og vaser innendørs. Planteavstand i gruppe: 2-4 m. Busken tåler mye luftforurensning. Den dyrkes mest i gode strøk i Sør-Norge.

Allergifare

Forsythia er en allergivennlig slekt for pollenallergikere utendørs. Men avskårne, blomstrende kvister i vase innendørs, volder besvær for mange astmatikere og personer med allergisk snue. Årsaken til dette er ukjent.  

Beskjæring

Forsythia skjæres godt tilbake ved planting. Hos uryddige busker kan blomstrende greiner klippes tilbake til 5-10 cm over forgreiningspunktet, rett etter avblomstring. Dermed blir busken mer kompakt. Eldre planter kan forynges ved å skjære bort en tredjedel til halvparten av greinmassen hvert 2-3 år. Siden Forsythia blomstrer på 2-3 år gamle greiner, bør beskjæring skje like etter blomstring med tanke på senere blomstring.

Formering

Praktgullbusk formeres med kvist- eller skuddstiklinger.