Perikum ‘Hidcote’
Hypericum ‘Hidcote’Et synonymt navn er Hypericum hookerianum ‘Hidcote’. Slektsnavnet Hypericum har usikker opprrinnesle, men kommer trolig fra gresk hypo = under og ereike = lyng eller fra gresk hyper = over og eikon = bilde. Planten er ansett for å holde onde ånder unna, og til straff for dette stakk Djevelen plantene med ei nål, og dom er grunnen til de prikkete bladene. Det synonyme artsnavnet hookerianum er etter den engelske botanikeren Joseph Dalton Hooker (1817-1911), som var ansatt ved Kew Gardens. Sortsnavnet ‘Hidcote’ er navn på et engelsk gods. Det svenske navnet er vinterhyperikum, mens et engelsk navn er St. John’s wort ‘Hidcote’.
50-100 høy, halvt eviggønn, opprett busk med tett, bred vekst, brune kvister, eviggrønne, avlange blad, gule, skålformete blomster i halvskjerm og bærbrukter. Allergivennlig busk små jordkrav. God fjellhageplante. Klimasone: H3.
Plantebeskrivelse
50-100 cm høy, (halvt) eviggrønn, opprett, tett. nokså bred busk med runde, brune kvister. Eviggrønne, motsatte, helrandete, 3-6 cm lange, egg- til lansettformete blad med en kileformet grunn. De kortskaftete bladene har en mørkegrønn overside og en lys underside og nerver som dannet et nett. Bladene felles i løpet av vinteren og våren.
Hybriden, som er steril har 3-6 cm brede, symmetriske, skålformete, gule blomster som sitter i en halvskjerm fra august til september. Kronbladene er gule uten rødskjær og med en innbukting i kanten. Blomsten har 5 grifler og oransje pollenbærere som sitter i 5 bunter, som er ca. 1/3 i lengde av kronbladene. Frukta er et bær som først får en rød farge før den får en svart farge.
Vekstkrav og klimasone
Perikum trives best på en lun vokseplass, helst i full sol, men vokser også bra i halvskygge. Godt sandblandet, jevnt fuktig moldjord med pH 5,5-7 er god jord til perikum.
Hypericum ‘Hidcote’ tilrås plantet til klimasone H3.
Bruksområder
Perikum ‘Hidcote’ plantes ofte i forkant av buskgrupper, trafikkøyer og enkelte ganger som en fri hekk. God plante for fjellhagen.
Allergi- og giftfare
Rapporter om helseproblemer ved dyrking av perikum i Norge er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Beskjæring
Beskjæring trengs sjelden. Greiner kan fryse tilbake, og disse bør skjæres noe tilbake om våren. Nye greiner som vokser opp vil blomstre senere på sommeren,
Formering
Perikum formeres vegetativt med kvist- eller skuddstiklinger.