Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Purpurstjernetopp ‘Kalmiflora’

Deutzia purpurascens ‘Kalmiflora’

Et synonymt navn er Deutzia x kalmiaeflora. I Nederland kalles blomsten bruidsbloem (brudeblomsten). Slektsnavnet Deutzia er etter nederlenderen Johann van der Deutz (1743-88), som var rådsherre i Amsterdam. Artsnavnet purpurascens betyr nesten purpur (blomsten). Sortsnavnet kalmiflora betyr blomster som busken Kalmia. I England kalles planten Kalmia Flowered Deutzia.

Hjemsted/Opphav Deutzia purpuraescens kommer opprinnelig fra Sør-Tibet, Kina (provinsene Sichuan og Yunnan) og Nord-Myanmar. Sorten ‘Kalmiflora’ er en hybrid (krysning) mellom Deutzia parviflora og Deutzia purpurascens, som ble foredlet fram av den franske foredleren Lemoine (1823-1911), omkring 1900.

1-1,5 m høy, løvfellende, opprett busk med overhengende greiner. Grønne, sagtannete, avlange blad og duftende, hvitrosa blomster i opprette klaser. Allergivennlig plante for en lun, varm plass. Klimasone: H3-4.

  • Deutzia purpurascens 'Kalmiiflora' (Purpurstjernetopp 'Kalmiflora') Foto: landscapeplants.oregonstate.edu.

Plantebeskrivelse

1-1,5 m høy løvfellende, opprett busk med overhengende, hule, dekorative greiner

Motsatte, enkle, grønne, tilspissete, avlange lansettformete, 4-5 cm lange, sagtannete blad med en underside som er dekt av stjernehår.

Duftende, blomster, 2 cm brede som er hvite innvendig med et rosa anstrøk og som utvendig er rosa. Blomstene sitter 5-12 sammen en opprett klase i juni.

Vekstkrav og klimasone

Purpurstjernetopp trives best i en jevnt fuktig, godt sandholdig moldjord som er fra sur til lett kalkholdig (pH6-8), på et lunt, solrikt sted.

Deutzia purpurascens ‘Kalmifolia’ tilrås plantet til klimasone H3-4.

Bruksområder

Storstjernetopp plantes mest i små grupper, ofte som forgrunnsplanting, men også som en frittstående busk. Anbefalt planteavstand i grupper: 1,5-2 m.

Allergifare

Deutzia er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Rapporter om helseproblemer ved hobbydyrking er ikke kjent.

Beskjæring

Purpurstjernetopp bør tynnes år om annet for en del eldre greiner. Det anbefales å skjære tilbake en tredjedel av de eldste grenene årlig etter blomstring for å fremtvinge dannelse av nye skudd.

Formering

Purpurstjernetopp formeres vegetativt med skudd- eller kviststiklinger.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss