Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Storstjernetopp

Deutzia x magnifica

Slektsnavnet Deutzia er etter nederlenderen Johann van der Deutz (1743-88), som var rådsherre i Amsterdam. Artsnavnet magnifica betyr flott, staselig. I Sverige heter busken praktdeutzia, mens noen engelske navn er beauty bush Deutzia og tall Deutzia.

Hjemsted/Opphav Deutzia x magnifica er en hybrid (krysning) mellom rustjernetopp (Deutzia scabra) og Deutzia vilmorinae. Busken er fransk en hybrid fra familien Vilmorin, fra Nancy i 1815.

1-1,5 m høy, løvfellende, rasktvoksende busk med stivt opprett vekst og kraftige, hule greiner. Lysegrønne, ru, sagtannete, eggformete blad og fylte, hvite blomster uten duft, i korte topper. Allergivennlig plante for en lun, varm plass. Klimasone: H3-4.

  • Deutzia x magnifica (Storstjernetopp)

Plantebeskrivelse

1-1,5 m høy løvfellende, rasktvoksende busk med stivt opprett vekst og kraftige, hule greiner med brun bark.

Motsatte, lysegrønne, tilspissete, avlange eggformete, 4-8 cm lange, sagtannete blad som er dekt av ru stjernehår og som har en grågrønn underside.

Tallrike, rosettaktige, fylte, rent hvite, 1-2 cm brede blomster uten duft, som sitter i korte, tette klaser og som har kronblader som peker fremover, i juni. Små, runde skolmkapsler med mange frø, i september-oktober.

Vekstkrav og klimasone

Storstjernetopp trives best i en jevnt fuktig, godt sandholdig moldjord på et lunt, solrikt sted. Busken tåler noe tørke.

Deutzia x magnifica tilrås plantet til klimasone H3-4.

Bruksområder

Storstjernetopp plantes mest i små grupper, ofte som forgrunnsplanting, men også som en frittstående busk. Anbefalt planteavstand i grupper: 1,5-2 m.

Allergifare

Deutzia er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Rapporter om helseproblemer ved hobbydyrking er ikke kjent.

Beskjæring

Stjernetopp setter mange skudd som må tynnes i vintertida. Ellers er det sjelden behov for beskjæring. Busken bør beskjæres like etter blomstring, da blomster dannes på 2-årige skudd.

Formering

Storstjernetopp formeres vegetativt med skudd- eller kviststiklinger.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss