Røsslyng
Calluna vulgarisSlektsnavnet Calluna stammer fra gresk kallunein som betyr å forskjønne, og viser til bruken av røsslyngris til rengjøring. Artsnavnet vulgaris betyr vanlig. Navnet «røsslyng» har sin bakgrunn i det gamle ordet for hest – «ross», og viser hvor viktig planten er for husdyrbeite. Det svenske navnet er ljung, mens engelske navn er heather og common heather ling.
10-50 cm høy, alltidgrønn, viltvoksende, dvergbusk med tett, tueformet vekst, aromatiske blad og lillarosa, traktformete blomster. Allergivennlig busk som liker sur jord. Klimasone: H4 i innlandet og H6 ved kysten.
Plantebeskrivelse
10-50 cm høy, alltidgrønn dvergbusk med nedliggende greiner og opprette skudd. Tynne kvister med sterk forgreining og motsatte, alltidgrønne skjellblad. Hvite, rosa eller oftest rødlilla blomster i tette, endestilte klaser i juli-september. Uanselige kapsler med små frø i september-oktober.
Vekstkrav og klimasone
Røsslyng er en nøysom busk som liker sol og kalkfattig mold (pH 4-6) eller sandjord. Hos oss finnes røsslyng i lyngskog og på lyngheier, særlig der det er kalkfattig grunn på myrer og på sandgrunn.
Arten Calluna vulgaris, tilrås plantet til klimasone H8, mens innførte britiske sorter med avvikende blad- eller blomsterfarge, har klimasone: H2-4.
Bruksområder
Røsslyng er mest brukt i fjellhager, kasser og på naturtomter. Den brukes også til dekorasjoner. Hos oss er den vanlig i hele landet til over skoggrensen Den er funnet til 1450 m over havet i Sel.
Allergi- og giftfare
Røsslyng kan gi allergireaksjoner hos enkelte. Ved RAST-tester av bjørkeallergikere viste 17 % av bjørkeallergikerne og 6 % av øvrige pollenallergikere positiv reaksjon på røsslyngpollen. Men noen egentlig risiko for at dyrket lyng skal forårsake allergiske problemer utendørs foreligger neppe. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Beskjæring
Beskjæring av røsslyng trengs sjelden.
Formering
Sorten formeres vegetativt med skuddstiklinger (grønnstiklinger).