Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Rubinspirea

Spiraea splendens (densiflora)

Et synonymt navn er Spiraea densiflora. Slektsnavnet Spiraea kommer av gresk speira, som betyr krans eller bøyd, vridd, og som var navnet på en plante som ble brukt til kranser. Artsnavnet densiflora betyr med blomster tett samlet. Det norske navnet kommer av blomstens farge. I Sverige kalles planten amerikansk praktspirea, mens det engelske navnet er Mountain Spirea.

Hjemsted/Opphav Rubinspirea er viltvoksende i den vestlige delen av Nord-Amerika

60-100 cm høy, løvfellende busk med eggformete, spisse blad og mørkrosa blomster i tette halvskjermer. Klimasone: H7-8.

  • Rubinspirea (Spiraea densiflora)

  • Rubinspirea (Spiraea densiflora)

  • Rubinspirea (Spiraea densiflora)

  • Rubinspirea (Spiraea densiflora)

Plantebeskrivelse

60-100 cm høy, løvfellende busk med opprett, noe åpen vekst og stive greiner. Rødbrune, kantete kvister og eggformete, 2-4 cm lange, delvis tannete blad. Gule høstfarger. Små, røde blomster i halvskjermer i juni. Fruktene er små skolmkapsler.

Vekstkrav og klimasone

Rubinspirea er en nøysom busk som trives best i moldholdig, næringsrik, jevnt fuktig jord med en pH mellom 5,5 og 7, i sol og halvskygge.

Busken tilrås plantet til klimasone H7-8.

Bruksområder

På grunn av sin gode dekkevne egner den seg godt i buskgrupper og til markdekke. Anbefalt planteavstand er 0,3 – 0,4 m. Den benyttes også mye som fri hekk, da med 2-3 planter pr. m. Forholdsvis ny i Norge. Busken ser ut til å trives best i innlandet.

Allergifare

Spirea er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Helseproblemer ved dyrking av planten er ikke kjent.

Beskjæring

Rubinspirea tåler periodisk hard nedskjæring. Siden alle blomstrer på årsskudd, bør beskjæring skje om våren før veksten tar til. Årlig beskjæring gir busker med tettere vekst og bedre blomstring.

Formering

Rubinspirea formeres vegetativt med kviststiklinger eller grønnstiklinger (skuddstiklinger) i juni-juli.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss