Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Sibirspirea

Spiraea trilobata

Slektsnavnet Spiraea kommer av gresk speira, som betyr krans eller bøyd, vridd, og som var navnet på en plante som ble brukt til kranser. Artsnavnet trilobata betyr med tre lapper, og viser til bladet. I Sverige kalles planten sibirsk spirea, mens det engelske navnet er Threelobe Spirea.

Hjemsted/Opphav Sibirspirea er viltvoksende i Sibir, Sentral-Asia og det nordlige Kina.

50-120 cm bred løvfellende busk med tett vekst, 3-lappete blad og hvite blomster i halvskjermer. Allergivennlig plante for en solrik plass. Klimasone: H7 i innlandet og H6 langs kysten.

  • Sibirspirea (Spiraea triloba)

  • Sibirspirea (Spiraea triloba)

  • Sibirspirea (Spiraea triloba)

Plantebeskrivelse

50–12o cm høy, løvfellende, bred, tettgreina busk med kompakt vekst. Runde kvister som sitter vinkelrett på skuddet. Nesten runde, grovtannete, 1,5-3 cm lange, 3-5 lappete blad. Hvite blomster i tette, små halvskjermer utover langs greinene i mai. Frukta er små skolmkapselfrukter med små frø i august-september.

Vekstkrav og klimasone

Sibirspirea trives best på solrik plass i moldholdig, lett, varm jord, pH 5,5 -7, men busken greier seg også godt i halvskygge.

Busken tilrås plantet til klimasone H7 i innlandet og H6 langs kysten.

Bruksområder

På grunn av sin gode dekkevne egner den seg godt i forkant av buskgrupper, fjellhager og til frie hekker. Anbefalt planteavstand er 0,8–1,2 m i gruppe og 0,2-0,4 m til hekk. Busken tåler bra med salt. Sibirspirea fremmer dyre- og fuglelivet. Den kan brukes i hele Norge.

Allergifare

Spirea er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Helseproblemer ved dyrking av planten er ikke kjent.

Beskjæring

Sibirspirea trenger sjelden beskjæring. Beskjæringen bør utføres like etter blomstring.

Formering

Sibirspirea formeres vegetativt med (skuddstiklinger) i juni-juli.

 

 

 

 

 

 

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss