Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Skjermleddved ‘Marit’ E

Lonicera involucrata ‘Marit’ E

Et synonymt navn er skjermkaprifol ‘Marit’. Slektsnavnet Lonicera er etter den tyske botanikeren, legen og forfatteren Adam Lonitzer (1528-86). Artsnavnet involucrata betyr med svøp og viser til svøpblada som sitter like under blomsten. På svensk heter busken skärmtry, mens noen engelske navn er Bearberry Honeysuckle, Twinberry Honeysuckle og Twinberry.

Hjemsted/Opphav Skjermleddved er viltvoksende i vestlige deler av Nord-Amerika fra Alaska til Mexico. ‘Marit’ er en utvalgt fjellklon fra Oregon i USA, og den er i dag en norsk og svensk E-plante (eliteplante).

1-1,5 m høy, bred busk med kompakt vekst, kantete årsskudd, lyst gule blomster og svarte frukter med røde høyblad. Allergivennlig, vindsterk, nøysom plante. Klimasone: H7.

  • Lonicera involucrata ' Marit'

  • Skjermleddved 'Kera' (Lonicera involucrata 'Kera')

  • Skjermleddved 'Kera' (Lonicera involucrata 'Kera')

  • Skjermleddved 'Kera' (Lonicera involucrata 'Kera')

Plantebeskrivelse

1–1,5 m høy, løvfellende busk med kompakt, ryddig vekst og halvkuleform. 4-kantete skudd med motsatte knopper og korkporer. Avlange, 6-10 cm lange, læraktige, mørkegrønne blad. Lyst gule blomster med lakkrøde svøpblad, hele sommeren. Blomstrer både på årsskudd og fjorårsskudd! Glinsende, svarte frukter mellom mahognyrøde høgblad. Avslutter veksten tidlig, og er godt egnet på steder med kort vekstsesong, til fjells og i nord. Liker ikke fuktig jord.

Vekstkrav og klimasone

Skjermleddved er en robust og nøysom busk som har små krav til jorda, og som trives både i sol og skygge. Busken kan plantes direkte i undergrunnsjord og leirjord, i jord med en pH mellom 5 og 7. Busken trives godt i kjølig kystklima.

Busken tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Lonicera involucrata er en vindsterk busk som egner seg i buskgrupper, til fri hekk, lé og i bymiljø. Den tåler godt forurensning og salt i jord og luft. Planteavstand i gruppe: 1-1,5 m og til hekk: 0,3-0,5 m. Skjermleddved anbefales også til bruk i veganlegg, i en avstand av 2 m fra vegbanen. Sunn og frisk plante. Skjermleddved plantes i Norge langs kysten til og med i gode klimaområder i Troms, og busken klarer seg godt i Oppdal 550 meter over havet

Allergi- og giftfare

Lonicera er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Svakt giftige bær som ved spising kan forårsake brekninger. Alvorlige forgiftninger er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Skjermleddved tåler sterk beskjæring fordi den blomstrer på både overvintrete greiner og nye skudd. Blomstene kommer først på de overvintrede greinene, senere på de nye skuddene. Siden den blomstrer på unge skudd vil også klipte hekker få blomster.  Busken må ofte tynnes og formskjæres noe de første år. Skjæring helst på seinvinteren eller våren.

Formering

Skjermleddved formeres vegetativt med skudd- og kviststiklinger.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss