Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Småildkvede

Chaenomeles japonica

Synonyme navn er japanildkvede og Cydonia japonica. Slektsnavnet Chaenomeles kommer av gresk chainein, som betyr å kløyve og meles, som betyr eple, og viser til at frukta deler seg i flere deler. Artsnavnet japonica betyr fra Japan. På svensk heter busken liten rosenkvitten og engelske navn er bl.a. Dwarf Quince og Japanese Quince.

Hjemsted/Opphav Småildkvede er viltvoksende i Japan. Den svenske botanikeren Carl Peter Thunberg, fant den i Japan i 1784.

50-100 cm, løvfellende busk med utbredt vekst, greintorner, oransjerøde frukter og aromatiske, gule bærepler. Vindsterk og allergivennlig plante. Klimasone: H5.

  • Småildkvede (Chaenomeles japonica)

  • Småildkvede (Chaenomeles japonica)

  • Småildkvede (Chaenomeles japonica, fk. Romsdal)

  • Småildkvede (Chaenomeles japonica, fk. Romsdal)

  • Småeldkvede (Chaenomeles japonica)

  • Småeldkvede (Chaenomeles japonica)

  • Småeldkvede (Chaenomeles japonica)

  • Småeldkvede (Chaenomeles japonica)

  • SAMSUNG CSC

  • Chaenomeles japonica

Plantebeskrivelse

50-100 cm høy, løvfellende busk med utbredt vekst og rotutløpere. Tynne, lysebrune, opprette, hårete greiner med greintorner, vorter og skruestilte knopper. Omvendt eggformete, ca. 5 cm lange, mørkegrønne, rundtannete blad. Store øreblad (parvise små blad ved bladbasis). Oransjerøde, enkle blomster, enkeltvis eller i små knipper i mai-juni og duftende, 4 cm brede, gule bærepler uten begerrester, i september-november. Fruktene, som er spiselige, er vitaminrike og egner seg utmerket til gelé og syltetøy.

Vekstkrav og klimasone

Småildkvede trives best svakt sur (pH 6-7), næringsrik, jevnt fuktig, men godt drenert jord på solrik plass. Men den tåler også tung (leirholdig) jord. Den tåler mye vind.

Busken tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Busken brukes som lav fri hekk, bunndekke, frittstående og i grupper i fjellhager, ved murvegger og i skråninger. Planteavstand til hekk: 0,3–0,5 m og i gruppe: 1-2 m. Planten er den mest herdige Chaenomeles i Norge, og greier seg godt i dalførene i Sør-Norge og nordover til Bodø.

Allergifare

Chaenomeles er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Imidlertid kan duftende blomster skape problemer for personer med duftoverfølsomhet.

Beskjæring

Ildkvede trenger ingen regelmessig beskjæring. For å oppnå bedre forgreining kan alle overflødige unge skudd skjæres tilbake i juli. Kun 4-5 blad får stå igjen på skuddet. Nye skudd bryter raskt fra knopper i bladhjørnene. Beskjæring bør skje like etter blomstring.

Formering

Den formeres med frø, som må kaldstratifiseres ca. 2 måneder før såing, eller med skuddstiklinger (grønnstiklinger), som skjæres i vekstsesongen..

 

Sorter

Den norske sorten Chaenomeles japonica ‘Dømmesmoen’, har røde frukter.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss