Stautleddved ‘Nor’ E
Lonicera morrowii ’Nor' EEt synonymt navn er Lonicera tatarica. var. morrowii. Slektsnavnet Lonicera er etter den tyske botanikeren, legen og forfatteren Adam Lonitzer (1528-86). Artsnavnet morrowii er etter botanikeren James Morrow (1820-65), som var plantesamler i Japan. På svensk heter busken spärrtry, mens i England brukes navnet Morrow Honeysuckle.
1,5-2 m høy, bred busk med tett vekst, hule kvister, hvite blomster og røde frukter. Allergivennlig, vindsterk og nøysom plante. Klimasone: H7.
Plantebeskrivelse
1,5-2 m høy, bred, løvfellende busk med tett, opprett vekst. Gråbrune, hule kvister med motsatte knopper. Unge greiner er noe kantet og filthåret. Bladene er 3,5 cm lange, avlange eller omvendt eggformete til elliptiske, butte og med avrundet grunn. Begge sider av bladene er tett håret, og oversiden er grågrønn. Rent hvite blomster i mai-juni, som sitter parvis på et felles skaft og skinnende, sterkt røde bærfrukter i august-september.
Vekstkrav og klimasone
Stautleddved er en nøysom busk som har små krav til jord med en pH mellom 5,5 og 7. Trives både i sol og halvskygge. Busken kan plantes direkte i undergrunnsjord og leirjord.
Busken tilrås plantet til klimasone H7.
Bruksområder
Lonicera morrowii er en vindsterk busk til buskgrupper, lé- og skjermplanting. Planteavstand i gruppe er 2-5 m. Busken anbefales også til veganlegg i en avstand på 3.5 m fra vegbanen på vei med 80-90 km/t. Sorten trives og utvikler seg godt både i kyststrøk og i innlandsbygder. Dyrking anbefales både i Sør- og Nord-Norge.
Allergi- og giftfare
Lonicera er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Svakt giftige bær som ved spising kan forårsake brekninger. Alvorlige forgiftninger er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Beskjæring
Stautleddved tåler skjæring, men den trenger sjelden beskjæring. Eldre busker kan fornyes ved at en og annen grov grein skjæres helt ned før veksten tar til om våren. Dermed blir det tett nyvekst. Gamle busker tåler å beskjæres godt tilbake. Busken trenger lite stell.
Formering
Stautleddved formeres vegetativt med skudd- og kviststiklinger.