Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Svartsurbær ‘Hugin’

Aronia melanocarpa ‘Hugin’

Slektsnavnet Aronia stammer fra gresk aria, det gamle navnet på Sorbus aria (sølvasal), som har frukter som minner om fruktene hos slekta Aronia. Artsnavnet melanocarpa betyr svart frukt (fruktene). Planten går ofte under navnet aronia i Norge. På svensk heter arten svartaronia, mens den i England heter Black Chokeberry.

Hjemsted/Opphav Svartsurbær finnes viltvoksende i den østlige delen av Nord-Amerika, der den danner 2-3 m høye buskas. Sorten ‘Hugin’ er en sort fra Canada, som stammer fra et svensk utvalg fra SLU, Alnarp i Sverige. Sorten er både en svensk og norsk E-plante.

80-150 cm høy busk med bred vekst, glinsende grønne blad, hvite blomster og svarte, spiselige frukter. Allergivennlig, vindsterk og nøysom plante som trives på de fleste jordtyper. Klimasone: H5-6.

  • Aronia melanocarpa 'Hugin' (Svartsurbær 'Hugin') Foto: Eliteplanter.no

  • Aronia melanocarpa 'Hugin' (Svartsurbær 'Hugin') Foto: Eliteplanter.no

  • Aronia melanocarpa 'Hugin' (Svartsurbær 'Hugin') Foto: Eliteplanter.no

  • Aronia melanocarpa 'Hugin' (Svartsurbær 'Hugin') Foto: Eliteplanter.no

  • Aronia melanocarpa 'Hugin' (Svartsurbær 'Hugin') Foto: Eliteplanter.no

  • Aronia melanocarpa 'Hugin' (Svartsurbær 'Hugin') Foto: eplanta.se

Beskrivelse av arten Aronia melanocarpa

2-3 m høy, løvfellende busk med først opprett, så noe bred og mer overhengende vekst, og skruestilte, tett tiltrykte knopper.

Glinsende grønne, nesten omvendt eggformete, 5-10 cm lange, spisse, fintannete blad med mørke kjertelhår på oversida av midtnerven. Busken har øreblad (små blad ved basis av bladene). Sterkt røde høstfarger.

Hvite blomster i halvskjermete topper r i juni. Kronbladene har små røde prikker innerst. Blanke, blåsvarte, spiselige bærepler i september. Fargestoffet i fruktene brukes i næringsmiddelindustrien.

Sortsbesktivelse

Aronia melanocarpa ‘Hugin’ E er en 80-150 cm høy busk med bred vekst. Runde kvister og 6-7 cm lange, blanke blad. Sterkt røde høstfarger. Tallrike, hvite blomster i halvskjermer i juni. Blanke, runde bærepler i august og september.

Vekstkrav og klimasone

Svartsurbær er en nøysom og vindsterk busk som trives best i litt sur, fuktig jord, men den kan dyrkes på mange typer jordsmonn. Busken utvikles godt også i leirjord. Selv om blomstring og høstfarge blir best i sol, trives svartsurbær godt i halvskygge og skygge. Trenger ingen årlig gjødsling.

Aronia melanocarpa ‘Hugin’ tilrås plantet til klimasone H5-6.

Bruksområder

Aronia melanocarpa er en allsidig busk som passer godt i lave buskgrupper, skråninger, til lé- og skjermplanting, lave frie og klipte hekker, Aronia bør få en enda større bruk, ikke minst på fuktig, tett jord. På slike steder er den en god erstatning for blankmispel (Cotoneaster lucidus), som brukes mye til hekk og som ikke trives på fuktig jord. Planteavstand i gruppe: 1,5–2 m og til hekk: 0,3-0,5 m. Den anbefales i veganlegg, hvor den kan plantes inntil 2-3 m fra veibanen langs vei med 80 km/time. Busken er frisk og helt fri for sopp og skadeinsekter. God plante for bier.

Allergifare

Aronia er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Helseproblemer ved dyrking av planten er ikke kjent. Bærene er spiselige.

Beskjæring

Svartsurbær tåler beskjæring, men trenger ingen årlig beskjæring. Den bør skjæres godt tilbake ved planting for å sikre nok nye greiner. Siden Aronia blomstrer på fjorårsskudd (2-årig ved), bør beskjæring helst utføres like etter blomstring med tanke på blomster- og fruktmengde.

Formering

Busken formeres helst med frø, som må stratifiseres 3-4 måneder før såing, eller med skuddstiklinger.

 

 

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss