Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Vårlyng ‘Alba’

Erica carnea ‘Alba’

Artsdatabanken vil at artsnavnet carnea skal erstattes med herbacea (=urteaktig). Andre synonyme navn er vårklokkelyng og Erica mediterranea. Slektsnavnet Erica stammer fra gresk ereike, som har opphav i ereiko som betyr å bryte. Det viser til at en ekstrakt av knuste lyngblader skulle løse opp nyrestein. Artsnavnet carnea betyr kjøttfarget. Det svenske navnet på arten er vårljung, mens engelske navn er winter heath, winter flowering heather, spring heath og alpine heath.

Hjemsted/Opphav Vårlyng finnes viltvoksende i fjellområder i Mellom- og Sør-Europa. Busken vokser i naturen i barskog og i høyfjellet på kalkholdig grunn. Arten dyrkes ikke i dag, men utvalgte navnesorter, og sorten ‘Alba’, er en blomsterrik sort.

30-40 cm høy, alltidgrønn busk med tett, tueformet vekst, nåleforma blad og snøhvite, traktformete blomster i sylindriske klaser i april. Allergivennlig busk som liker nøytral eller litt sur jord. Klimasone: H5.

Beskrivelse av arten Erica carnea (herbacea)

20-35 cm høy dvergbusk med teppedannende greiner. Tynne kvister og kransstilte, alltidgrønne, nåleformete blad, 4 i hver krans. Bladene er friskt grønne på oversiden og har et lite markert gult til grønnlig bånd på undersiden. Rent hvite, rosa eller mørkt røde blomster (etter sort) i sylindriske, ensidige klaser i toppen av skuddene i mars-april. Fruktene er små, 4-rommete kapsler i august-september.

Sortsbeskrivelse

Sorten ‘Alba’ er en 30-40 cm høy busk med teppedannende vekst. Tynne, alltidgrønne kvister med nåleforma, grønne blad, 4 i hver krans. Snøhvite blomster i sylindriske, ensidige klaser i toppen av skuddene, i april. Sorten blomstrer lenge. Frukta er en kapsel, i august-september.

Vekstkrav og klimasone

Vårlyng trives best på en solrik plass, i en godt sandholdig moldjord, som er godt drenert og som har er nøytral til basisk pH (surhet).

Busken tilrås plantet til klimasone H5.

 Bruksområder

Vårlyng egner seg på naturtomter, i fjellhager, på gravsteder og på lyngheier. Gruppeplanting gir best fargevirkning. Planteavstand: 30-40 cm. Hos oss brukes den mest i potter, ampler eller urner på en veranda eller lignende steder. Busken klarer seg bra langs kysten vår og i Sør-Norge.

Allergi- og giftfare

Vårlyng er ingen allergiversting for pollenallergikere. Utendørs er det ikke noen egentlig risiko for at dyrket lyng skal forårsake allergiske problemer. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Beskjæring av vårlyng trengs sjelden.

Formering

Sorten formeres vegetativt med halvmodne stiklinger om sommeren.