Vårlyng ‘Vivellii’
Erica herbacea ‘Vivellii’Synonyme navn på arten er vårklokkelyng, Erica carnea og Erica mediterranea. Slektsnavnet Erica stammer fra gresk ereike, som har opphav i ereiko som betyr å bryte. Det viser til at en ekstrakt av knuste lyngblader skulle løse opp nyrestein. Artsnavnet carnea betyr kjøttfarget, mens navnet herbacea betyr urteaktig. Det svenske navnet på arten er vårljung, mens engelske navn er winter heath, winter flowering heather, spring heath og alpine heath.
10-20 cm høy, alltidgrønn busk med tett, tueformet vekst, nåleforma blad og rosarøde, traktformete blomster i sylindriske klaser i april. Allergivennlig busk som liker nøytral eller litt sur jord. Klimasone: H5.
Beskrivelse av arten Erica carnea (herbacea)
20-35 cm høy dvergbusk med teppedannende greiner. Tynne kvister og kransstilte, alltidgrønne, nåleformete blad, 4 i hver krans. Bladene er friskt grønne på oversiden og har et lite markert gult til grønnlig bånd på undersiden. Rent hvite, rosa eller mørkt røde blomster (etter sort) i sylindriske, ensidige klaser i toppen av skuddene i mars-april. Fruktene er små, 4-rommete kapsler i august-september.
Sortsbeskrivelse
Sorten ‘Vivellii’ er en 10-20 cm høy busk med teppedannende vekst. Tynne, alltidgrønne kvister med nåleforma, mørkegrønne blad, 4 i hver krans. Mørk rosa til magentarøde blomster i sylindriske, ensidige klaser i toppen av skuddene, i april. Frukta er en kapsel, i august-september.
Vekstkrav og klimasone
Vårlyng trives best på en solrik plass, i en godt sandholdig moldjord, som er godt drenert og som har er nøytral til basisk pH (surhet).
Busken tilrås plantet til klimasone H5.
Bruksområder
Vårlyng egner seg på naturtomter, i fjellhager, på gravsteder og på lyngheier. Gruppeplanting gir best fargevirkning. Planteavstand: 30-40 cm. Hos oss brukes den mest i potter, ampler eller urner på en veranda eller lignende steder. Busken klarer seg bra langs kysten vår og i Sør-Norge.
Allergi- og giftfare
Vårlyng er ingen allergiversting for pollenallergikere. Utendørs er det ikke noen egentlig risiko for at dyrket lyng skal forårsake allergiske problemer. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Beskjæring
Beskjæring av vårlyng trengs sjelden.
Formering
Sorten formeres vegetativt med halvmodne stiklinger om sommeren.