Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Vårlyng ‘Winter Beauty’

Erica herbacea ‘Winter Beauty’

Synonyme navn på arten er vårklokkelyng, Erica carnea og Erica mediterranea. Slektsnavnet Erica stammer fra gresk ereike, som har opphav i ereiko som betyr å bryte. Det viser til at en ekstrakt av knuste lyngblader skulle løse opp nyrestein. Artsnavnet carnea betyr kjøttfarget, mens navnet herbacea betyr urteaktig. Det svenske navnet på arten er vårljung, mens engelske navn er winter heath, winter flowering heather, spring heath og alpine heath.

Hjemsted/Opphav Vårlyng finnes viltvoksende i fjellområder i Mellom- og Sør-Europa. Busken vokser i naturen i barskog og i høyfjellet på kalkholdig grunn. Arten dyrkes ikke i dag, men utvalgte navnesorter, og sorten ‘Winter Beauty’ er en slik navnesort.

20-30 cm høy, alltidgrønn busk med tett, tueformet vekst, nåleforma blad og rosa, traktformete blomster i sylindriske klaser i april. Allergivennlig busk som liker nøytral eller litt sur jord. Klimasone: H5.

  • Erica herbacea ‘Winter Beauty’ (Vårlyng ‘Winter Beauty’) Foto: floragard.de

Beskrivelse av arten Erica carnea (herbacea)

20-35 cm høy dvergbusk med teppedannende greiner. Tynne kvister og kransstilte, alltidgrønne, nåleformete blad, 4 i hver krans. Bladene er friskt grønne på oversiden og har et lite markert gult til grønnlig bånd på undersiden. Rent hvite, rosa eller mørkt røde blomster (etter sort) i sylindriske, ensidige klaser i toppen av skuddene i mars-april. Fruktene er små, 4-rommete kapsler i august-september.

Sortsbeskrivelse

Sorten ‘Winter Beauty’ er en 20-30 cm høy busk med teppedannende vekst. Tynne, alltidgrønne kvister med nåleforma, mørkegrønne blad, 4 i hver krans. Rosa blomster i sylindriske, ensidige klaser i toppen av skuddene, i april. Frukta er en kapsel, i august-september.

Vekstkrav og klimasone

Vårlyng trives best på en solrik plass, i en godt sandholdig moldjord, som er godt drenert og som har er nøytral til basisk pH (surhet).

Busken tilrås plantet til klimasone H5.

 Bruksområder

Vårlyng egner seg på naturtomter, i fjellhager, på gravsteder og på lyngheier. Gruppeplanting gir best fargevirkning. Planteavstand: 30-40 cm. Hos oss brukes den mest i potter, ampler eller urner på en veranda eller lignende steder. Busken klarer seg bra langs kysten vår og i Sør-Norge.

Allergi- og giftfare

Vårlyng er ingen allergiversting for pollenallergikere. Utendørs er det ikke noen egentlig risiko for at dyrket lyng skal forårsake allergiske problemer. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Beskjæring av vårlyng trengs sjelden.

Formering

Sorten formeres vegetativt med halvmodne stiklinger om sommeren.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss