Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Vårlyng

Erica herbacea

Synonyme navn er vårklokkelyng, Erica carnea og Erica mediterranea. Slektsnavnet Erica stammer fra gresk ereike, som har opphav i ereiko som betyr å bryte. Det viser til at en ekstrakt av knuste lyngblader skulle løse opp nyrestein. Artsnavnet carnea betyr kjøttfarget. Det svenske navnet er vårljung, mens engelske navn er winter heath, winter flowering heather, spring heath og alpine heath.

Hjemsted/Opphav Vårlyng finnes viltvoksende i fjellområder i Sørøst-Europa. Busken vokser i naturen i barskog og i høyfjellet på kalkholdig grunn. Arten dyrkes ikke i dag, men utvalgte navnesorter.

20-35 cm høy, alltidgrønn, dvergbusk med tett, tueformet vekst, aromatiske blad og lillarosa, traktformete blomster. Allergivennlig busk som liker sur jord. Klimasone: H5.

  • Erica carnea (Vårlyng)

  • Erica carnea (Vårlyng)

Plantebeskrivelse

20-35 cm høy dvergbusk med teppedannende greiner. Tynne kvister og kransstilte, alltidgrønne, nåleformete blad, 4 i hver krans. Bladene er friskt grønne på oversiden og har et lite markert gult til grønnlig bånd på undersiden. Rent hvite, rosa eller mørkt røde blomster (etter sort) i sylindriske, ensidige klaser i toppen av skuddene i mars-april. Fruktene er små, 4-rommete kapsler i august-september.

Vekstkrav og klimasone

Vårlyng trives best på en moldholdig, godt drenert, nøytral til sur jord (pH 5-7), på en solrik plass.

Busken tilrås plantet til klimasone H5.

 Bruksområder

Vårlyng egner seg på naturtomter og i fjellhager og lyngheier. Gruppeplanting gir best virkning. Planteavstand: 0,3-0,4 m. Vi bruker den mest i potter, ampler eller urner på en veranda eller lignende steder.

Allergi- og giftfare

Vårlyng er ingen allergiversting for pollenallergikere. Utendørs er det ikke noen egentlig risiko for at dyrket lyng skal forårsake allergiske problemer. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Beskjæring av vårlyng trengs sjelden.

Formering

Sorten formeres vegetativt med skuddstiklinger (grønnstiklinger).

Utvalgte sorter

Vårlyng ‘Springwood White’  – Erica carnea ‘Springwood White’

0,2-0,3 m høy dvergbusk med teppedannende greiner. Rent hvite blomster i sylindriske klaser i toppen av skudd i april. Klimasone: H5.

Vårlyng ‘Vivellii’  – Erica carnea ‘Vivellii’

0,1-0,2 m høy dvergbusk med teppedannende greiner. Mørkt røde blomster i sylindriske klaser i toppen av skudd i april. Klimasone: H5.

Vårlyng ‘Winter Beauty’  – Erica carnea ‘Winter Beauty’

0,2-0,3 m høy dvergbusk med teppedannende greiner. Rosa blomster i sylindriske klaser i toppen av skudd i mars-april. Klimasone: H5.