Vingespolebusk (Vingebeinved)
Euonymus alatusEt synonymt navn på vingebeinved. Slektsnavnet Euonymus er det gamle greske navnet på planten, som kommer av eu = ekte og onoma, som er et navn på Oleander (Theofrast, 300 f. Kr). Artsnavnet alatus = med vinger (greinene). Navnet beinved kommer av at planten har svært hard ved. Navnet spolebusk sikter til at veden var så hard, at den ble brukt i spinne- og veveredskap i eldre tider. Også i Sverige heter planten vingebenved, mens noen engelske navn er winged spindle, winged euonymus og burning bush.
1,5-3 m høy, bladfellende, opprett, stivgreinet busk med skudd og greiner som har 2.4 langsgående korkvinger. Vakre sterkt røde frukter og en intens rød høstfarge. Allergivennlig rabattplante. Klimasone: H5.
Plantebeskrivelse
1,5-3 m høy, bladfellende, stivgreinet, bred busk, med skudd og greiner som er stivt utbredt og som har 2-4 langsgående korkvinger (derav navnet). Motsatte, elliptiske, 3-5 cm lange, sagtannete, glatte, litt læraktige, eggformete blad som senere får vakre, sterkt røde høstfarger.
Uanselige, gulgrønne blomster i knipper i mai-juni. I september til oktober dannes tykke, rosa kapselfrukter med 2-5 rom og med 1-2 frø i hvert rom.
Vekstkrav og klimasone
Vingespolebusk er en nøysom plante som trives i en godt kalkholdig, sandblandet moldjord i sol og skygge. Men den får best høstfarge og mest frukt i sol.
Euonymus alatus tilrås plantet til klimasone H5.
Bruksområder
Vingespolebusk egner seg godt i både buskgrupper og som en frittstående busk. Den er også en verdifull dekorasjonsplante på grunn av sine vakre og særegne frukter og sterke høstfarge.
Allergi- og giftfare
Euonymus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Men artene bør ikke plantes rundt lekeplasser for små barn, da fruktene, som har en bitter smak, er giftige. Imidlertid er forgiftninger av beinved ikke kjent i vårt land. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Beskjæring
Beskjæring er som regel unødvendig, men litt uttynning av greiner om vinteren gjør busken godt.
Formering
Busken formeres med frø som må stratifiseres ett år før såing eller vegetativt med skuddstiklinger (grønnstiklinger).