Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Blåsvingel

Festuca glauca

Synonyme navn er Festuca ovina var. glauca og Festuca cinerea. Slektsnavnet Festuca, lat. for strå. Artsnavnet glauca betyr blågrå (bladene). I Sverige heter planten blåsvingel og i England brukes navnet blue fescue.

Hjemsted/Opphav Planten vokser opprinnelig i Sentral-Europa. Mange kultivarer (navnesorter) er i handelen.

Flerårig, tuedannende, prydgras med små, vinterblå topper av alltidgrønne, ru, trådtynne blad. God i tørre rabatter og i fjellhager. Klimasone:H3-6, etter sort.

Plantebeskrivelse

15-30 cm høyt, tuedannende, flerårig gras med alltidgrønne, trådtynne, ru, mer eller mindre blågrå blad, avhengig av sort. Endestilte, lansettformete aks med mange småaks i vinterblå topper. Blomstring i juni-juli. Frukta er ei nøtt.

Vekstkrav og klimasone

Blåsvingel liker godt mager, godt sandblandet, forholdsvis tørr jord i sol. Planten mister noe av bladfargen på næringsrik jord. Men den vokser også godt på mer skyggefulle steder. Planten bør skjæres kraftig ned om våren, og om ønskelig kan den også skjæres midt på sommeren for å få bedre farge på de unge bladene. Planten bør omplantes med   noen års mellomrom, for ikke å miste fasongen.

Blåsvingel tilrås plantet til klimasone H3-6, alt etter sort.

Bruksområder

Blåsvingel egner seg godt i tørre rabatter, ikke minst i fjellhager. Planten brukes også til villflor.

Allergifare

Festuca (svingel) har en relativt høy pollenproduksjon. Blomstrende gras er en av de vanligste årsakene til pollenallergi i Norge. Grasarter som produserer mye pollen bør derfor ikke plantes nær skoler, lekeplasser og andre steder der pollenallergikere kan forventes å oppholde seg over lengre tid.

Formering

Svingel formeres både med deling (vår og forsommer) og med frø som sås i potter inne, og plantes ut senere. Frø spirer på 4 uker ved 18 grader.

Noen sorter

Det finnes en mengde sorter i handelen. Noen vanlige er:

Sort Høyde Bladfarge
‘Aprilgrün’ 15-30 cm Grønn-blålig
‘Azurit’ 20-30 cm Klarblå
‘Bergsilber’ 15-20 cm Sølvstålblå
‘Blue Select’ 15-30 cm Blå
‘Elijah Blue’ 30-35 cm Blågrønn
‘Eisvogel’ 15-30 Blå
‘Intense Blue’ 15-30 cm Blå
‘Meerblau’ 15-30 cm Sølvblå
‘Silberreiher’ 15-30 cm Sølvblå

 

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss