Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Brunbladstarr (Brunstarr)

Carex buchananii

Et synonymt navn er brunstarr. Slektsnavnet Carex, er latin for starr. Artsnavnet buchananii, etter den engelske botanikeren John Buchanan, som levde på 1880-tallet. I Sverige heter planten kopparstarr og i England heter planten leatherleaf sedge.

Hjemsted/Opphav Planten kommer opprinnelig fra New Zealand.

Flerårig, tuedannende gras, med 40-60 cm høye, tette tuer med alltidgrønne, brunrøde, trådsmale blad. Fjellhage- og rabattplante. Klimasone:H5.

Plantebeskrivelse

Flerårig, tuedannende gras med 40-60 cm høye, tette tuer (aksene er uanselige) og trekantete strå og rustrøde/brune, alltidgrønne, trådsmale, renneformete blad. Bladene beholder sin farge om vinteren. Planten danner ikke utløpere. Blomstring skjer i juli.

Vekstkrav og klimasone

Brunbladstarr trives best i en godt drenert, moldrik, jevnt fuktig jord, på en solåpen vokseplass. For å sikre overvintringen, må starr skjæres ned om våren. Hvis ikke samles det fuktighet og planten kan råtne.

Brunbladstarr tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Brunbladstarr egner seg godt i rabatter, og den er en god fjellhageplante.

Allergifare

Dyrking av Carex (starr), som er et halvgras, gir ingen helseproblemer. Ved blomstringen dannes det store mengder pollen, men dette er i regelen ikke allergifremkallende. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Brunbladstarr formeres med deling om våren.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss