Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.
bilde av gressplanten raigrass

Raigras

Lolium perenne

Synonyme navn er engelsk raigras og flerårig raigras.. Slektsnavnet Lolium er et latinsk navn på et åkerugras hos Vergil (d. 19 f.Kr.). Artsnavnet perenne betyr flerårig. På svensk heter planten engelskt rajgras, og det engelske navnet er perennial ryegrass.

Hjemsted/Opphav I Norge er flerårig raigras vanlig på voller og vegkanter i lavlandet i Sør-Norge og nordover til Vega.

Flerårig, tuedannende gras med tykke, mørkegrønne blad. Raigras tåler sterk slitasje og er det viktigste graset til reparasjonssåing av grasbaner, teesteder og slitasjeutsatte fairwayområder på golfbaner. Graset trives på de fleste næringsrike jordarter. Klimasone:H4-5.

  • bilde av gressplanten raigrass

    Flerårig raigras (Lolium perenne)

Utbredelse i Norge

I Norge er flerårig raigras vanlig på voller og vegkanter i lavlandet i Sør-Norge og nordover til Vega.

Plantebeskrivelse

40 cm høyt, flerårig, tuedannende gras, med ugreinete, knebøyde strå, med en rødaktig basis. Tykke, mørkegrønne, lange blad som smalner av ujevnt mot spissen, med blank underside. Bladene ligger sammenbrettet i bladsliren. Småaks, 1 cm lange med 6 – 8 blomster i juni. Den øvre ytteragnen er mye kortere enn småakset. Inneragnen mangler snerpe. Raigras har svært korte, underjordiske utløpere.

Vekstkrav og klimasone

Flerårig raigras trives best på næringsrik jord med pH mellom 6 og 7. Graset kan dyrkes på de fleste jordarter, men er avhengig av god tilgang på fuktighet. Raigras tåler skygge dårlig. I de fleste grøntanlegg opptrer raigraset derfor som ettårig.

Flerårig raigras tilrås plantet til klimasone H4-5.

Bruk

Raigras er ikke noe gras for finplen (danner tuer), men et typisk gras for områder med sterk slitasje. Siden graset reparerer skader svært fort, er rasktvoksende og etablerer seg raskere enn noe annet gras, er flerårig raigras blitt viktigste grasart ved reparasjonssåing av grasbaner, teesteder og slitasjeutsatte fairwayområder på golfbaner. Arten inngår også ofte i veiskråningsblandinger for å gi erosjonsbeskyttelse.  Skuddtettheten er moderat, 2-3 skudd per cm2. Flerårig raigras er lett mottakelig for soppangrep. Arten konkurrerer veldig godt mot tunrapp. Den foretrekker klippehøyder på 20-40 mm, men nye finbladete sorter tåler klippehøyder ned mot 10 mm.

Allergifare

Graset danner pollen, og graspollen er en såkalt «versting» for pollenallergikere.

Frøsåing

Flerårig raigras spirer i løpet av 5 til 8 dager og har rask og sikker etablering. Etableringsprosenten er 50 til 80. Anbefalt såmengde i reinbestand er 2,5 til 3,0 kg pr. 100m2. Tusenfrøvekta er omlag 2 g.

 

 

 

 

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss