Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Gullbambus

Phyllostachys aurea

Synonyme navn er Phyllostachys breviligula og Phyllostachys formosana. Slektsnavnet Phyllostachys betyr "bladpigg" og refererer til blomsterstandene. Artsnavnet aurea = gul (stammefarge). Noen engelske navn er Golden Bamboo Fishpool Bamboo, Monk's Belly Bamboo og Fairyland Bamboo (Australia).

Hjemsted/Opphav Phyllostachys aurea har sin naturlige utbredelse i provinsene Fujian og Zhejiang i Kina, samt i Vietnam. Den er også vanlig i Japan.

3-4 m høyt, flerårig, eviggrønt prydgras med vide, dype jordstengler, opprette, knallgrønne stengler som er delt opp i avsnitt og spisse, lansettformete blad. Ingen blomster. Allergivennlig plante. Klimasone: H3.

  • Phyllostachys aurea (Gullbambus) Foto: fnai.org

Plantebeskrivelse

3-4 m høyt, flerårig, eviggrønt prydgras med dype, vide underjordiske stengler (rhizomer), opprette knallgrønne, 5-6 cm brede stengler som blir gulgrønne med alderen og som er oppdelt i internodier (avsnitt). Lansettformete, spisse, grønne, 6-10 cm lange og 1-2 cm brede blad som sitter oppetter stenglene. Planten blomstrer ikke og danner nøttefrukter hos oss.

Vekstkrav og klimasone

Gullbambus trives best i en veldrenert, fuktig, sandholdig jord som ikke får tørke ut, på et lunt sted med sol eller lett skygge.

Phyllostachys aurea tilrås plantet til klimasone H3.

Bruksområder

Gullbambus er en vakker, eksotisk solitærplante, som også kan plantes som hekk. På steder med rasfare kan plante være erosjonshindrende med sitt dype, vide rotsystem. Siden den sprer seg agressivt blir den ofte plantet i store kasser eller krukker. Om ønskelig kan disse flyttes til et frostfritt sted vinters tid. Planten brukes også til dekorasjonsformål.

Allergifare

Siden bambus ikke blomster er den ikke noe problem for pollenallergrikere. Noen andre opplysninger om helsefare ved dyrking er ikke kjent. Opplysningen er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Gullbambus formeres ved deling.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss