Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.
bilde av gressplanten markrapp

Markrapp

Poa trivialis

Slektsnavnet Poa er et gresk navn på et fõrgras hos Homer 800 f.Kr. Artsnavnet trivialis betyr vanlig. På svensk heter planten kärrgröe, og engelske navn er rough-stalked meadow-grass og rough bluegrass.

Hjemsted/Opphav Markrapp er vanlig i hele landet på fuktige steder nord til Troms, og på Dovre finnes den 1000 moh.

Flerårig, tuedannende gras med overjordiske utløpere og finbladet gulgrønne eller litt fiolette blader. Trives best i fuktig, næringsrik jord på skyggefulle steder. Brukes ofte i blanding med rødsvingel på skyggefulle og fuktige plasser. Brukes noe som reparasjonsgress på greener. Klimasone: H6.

  • bilde av gressplanten markrapp

    Markrapp (Poa trivialis)

Plantebeskrivelse

50 cm høyt, flerårig, tuedannende gras med overjordiske utløpere og svake røtter. Gulgrønne eller litt fiolette blad. Øvre slirehinner er spisse og 5-6 mm lange. Smale ytteragner og tynne inneragner med sterke nerver. Graset er mer finbladet enn engrapp.

Vekstkrav og klimasone

Markrapp trives best i fuktig, næringsrik jord med pH 6-7 på skyggefulle steder. Den tåler å stå under vann i perioder. God vinterherdighet. Graset er sjukdomsutsatt.

Markrapp tilrås plantet til klimasone H6.

Bruk

Graset tåler lite slitasje og egner seg mindre godt til bruk på fotballbaner og i bruksplener. I blanding med rødsvingel kan markrapp anbefales til fuktige og skyggefulle plener. Arten kan også brukes ved reparasjonssåing av greener, men resultatet er noe usikkert, da de finbladete sortene er laget for amerikanske forhold. Den bør ikke klippes kortere enn 20 – 30 mm.

Allergifare

Graset danner pollen, og graspollen er en såkalt «versting» for pollenallergikere.

Frøsåing

Markrapp formerer seg hovedsakelig med frø, men vegetativ reproduksjon skjer også ved hjelp av de overjordiske utløperene. Arten etablerer seg langsomt. Spiretid ca. 3 uker. Tusenfrøvekta er om lag 0,3 gram. Frøstørrelse tilsier 3-5000 frø pr gram.

 

 

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss