Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Gullklematis

Clematis tangutica

Et synonymt navn er Clematis tibetana ssp. tangutica. Slektsnavnet Clematis kommer av gresk klema, som betyr ranke, og som viser til stenglenes slyngende voksemåte. Artsnavnene tibetana betyr fra Tibet og tangutica betyr fra Kansu i nordvest-Kina, hos tangut-folket. Også i Sverige heter planten gullklematis, mens den i England kalles Golden Clematis.

Hjemsted/Opphav Gullklematis hører naturlig heime i Mongolia og det nordvestlige Kina.

Klatreplante som klatrer med slyngende bladskaft, gule, klokkeformet blomster og hårete, silkeglinsende frukter. Klimasone: H7.

  • Gullklematis (Clematis tangutica)

  • Gullklematis (Clematis tangutica)

  • Gullklematis (Clematis tangutica)

  • Gullklematis (Clematis tangutica)

  • Clematis tangutica (Gullklematis)

  • Clematis tangutica (Gullklematis) Foto: Eli Fremstad

Plantebeskrivelse

2–4 m høy, løvfellende klatreplante som klatrer med slyngende bladskaft, som blir sittende igjen etter bladfall. Unge greiner er håret. Motsatte, sammensatte, friskgrønne blad som er enkelt eller dobbelt finnet. Lansettformete, 5 cm lange, tilspisset, uregelmessig og grovt tannete småblad. Gullgule, brede klokkeformete, nikkende blomster på lange stilker. Hovedblomstringen skjer i juni-juli, med noe gjenblomstring i september. Senere langhårete, silkeglinsende dekorative frøhoder.

Vekstkrav og klimasone

Gullklematis er en nøysom, tørketålende plante som har små krav til jord med en pH mellom 5,5 og 7. Den blomstrer best i sol, men tåler å stå på en skyggefull plass.

Clematis tangutica tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Clematis tangutica egner seg godt på naturtomter, til å dekke spalier og pergola. Planteavstand: 2-3 m. Planten må ha støtteverk å klatre etter. I Norge plantes gullklematis på lune steder i kyst- og fjordstrøk til Troms og i gode innlandsstrøk i Sør-Norge.

Allergifare

Clematis er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Sammen med flere andre arter i soleiefamilien, kan klematis ved direkte kontakt være hud- og slimhinneirriterende. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Gullklematis blomstrer både på årets nye skudd og fjorårsskudd, fra midtsommers og utover høsten. På våren vil det da være visne greiner hvor det ikke vil komme blomster, så disse må fjernes. Selve beskjæringen av plantene består da i at vi om våren (etter at frosten er over) skjærer de gamle rankene ned til like over basis for forrige års vekst, ca. 50- 75 cm over bakkenivå. Imidlertid vil sterk skjæring om våren utsette blomstringen til august-september.

Formering

Gullklematis formeres med frø og skuddstiklinger (grønnstiklinger), som skjæres i vekstsesongen.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss