Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Italiaklematis

Clematis viticella

Slektsnavnet Clematis kommer av gresk klema, som betyr ranke, og som viser til stenglenes slyngende voksemåte. Også i Sverige heter planten italiensk klematis, mens den i England blir kalt Italian Clematis.

Hjemsted/Opphav Italiaklematis er viltvoksende i Sør-Europa til Lilleasia.

Middels høy klatreplante som klatrer med slyngende bladskaft, og som har ulikefinnete blad og nikkende, røde til blåfiolette blomster. Klimasone: H5.

  • Italiaklematis (Clematis viticella 'Carmencita' E)

  • Italiaklematis (Clematis viticella 'Mrs T. Lundell' E)

  • Italiaklematis (Clematis viticella 'Södertälje' E)

Plantebeskrivelse

2-3 m høy, løvfellende, klatreplante med slyngende bladskaft, tynne, kantete kvister og motsatte, ulikefinnete blad som består av 5 småblad. Småbladene er helrandet og bredt elliptiske, 5-7 cm lange og sagtannet. Røde og blåfiolette, åpne, nikkende blomster, alt etter sort, i mai-juli. Planten gjenblomstrer (remonterer) fra sensommeren og utover høsten. Frukter med snaue griffelrester som sitter i små hoder i august-september. Sølvhvite, glinsende fruktstander.

Vekstkrav og klimasone

Italiaklematis er en nøysom klematis som har større krav til varme, vann og næring enn de vårblomstrende klematis. Planten er tørketålende, men vil ha en drenert jord.  Liker ikke leirjord. Den bør plantes med rothalsen 10 cm under jordoverflata og liker godt rikelig innblanding av kugjødselkompost i jorda.

Clematis viticella tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Clematis viticella egner seg godt på naturtomter, spalier, murer og vegger. Planteavstand: 2-3 m. Planten må ha støtteverk å klatre etter.

Allergifare

Clematis er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Sammen med flere andre arter i soleiefamilien, kan klematis ved direkte kontakt være hud- og slimhinneirriterende. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Italiaklematis blomstrer på årets nye skudd fra midtsommers og utover høsten. På våren vil det da være masse visne greiner hvor det ikke vil komme blomster, så disse må fjernes. Selve beskjæringen av plantene består da i at vi om våren (etter at frosten er over) skjærer de gamle rankene ned til like over basis for forrige års vekst, ca. 50- 75 cm over bakkenivå.

Formering

Italialematis formeres med skuddstiklinger (grønnstiklinger), som skjæres i vekstsesongen.

Sort i handelen

Italiaklematis ‘Carmencita’ E – Clematis viticellaCarmencita’ E     Foto: eliteplanter.no

2-2,5 m høy klematis med dypt karminrøde blomster som gjenblomstrer fra sensommeren og utover høsten. Friskt grønt bladverk. Norsk E-plante. Klimasone: H5-6.

 

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss