Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Klatrevillvin ‘Engelmannii’

Parthenocissus quinquefolia ‘Engelmannii’

Et synonymt navn er Ampelopsis quinguefolia. Slektsnavnet Parthenocissus kommer av gresk parthenos, som betyr jomfru og kissos, som betyr bergflette. I det gamle Hellas var bergflette symbol på fruktbarhet. Villvin ble på en eller annen måte brukt for å øke fruktbarheten hos kvinner. Artsnavnet quinquefolia betyr med 5 blad, og viser til plantens 5-koplete blad. Sorten ’Engelmannii’, har fått navn etter Georg Engelmann (1809-84), amerikansk lege, som skrev om planter. På svensk heter busken klättervildvin, mens et engelsk navn er Virginia Creeper.

Hjemsted/Opphav Klatrevillvin har sin naturlige utbredelse i de østlige deler av Nord-Amerika til Mexico.

Rasktvoksende klatreplante med slyngtråder som har hefteskiver, rødlige stengler, små 5-delte blad og en sterk rød høstfarge. Nøysom, allergivennlig plante. Klimasone: H4.

  • Parthenocissus quinquefolia 'Engelmannii'

Plantebeskrivelse

10-15 m høy, løvfellende, hurtigvoksende klatreplante med slyngtråder, som har sugeskåler (hefteskiver). Tynne, rødlige, glatte skudd med skruestilte knopper og 5-8 greinete slyngtråder som ender opp i hefteskiver. Håndnervete og 5-koplete blad. Småbladene er omvendt eggformete, langt tilspissete, 4-10 cm lange, grovt rundtannete med korte bladstilker. Matt mørkegrønn bladoverside og lysere underside. Sterke røde høstfarger. Uanselige blomster i juni-juli og ertestore, blå bærfrukter som er skjult i bladverket

Vekstkrav og klimasone

Klatrevillvin er ei nøysom plante som trives best i moldholdig jord, pH 5,5-7, i sol eller skygge. Men den vokser godt i vanlig jord. Høstfargene blir best på solrik plass.

Klatrevillvin tilrås plantet til klimasone H4. Den greier seg godt i lavere strøk I Sør-Norge, til og med Trøndelag og på gode lokaliteter nordpå.

Bruksområder

Parthenocissus quinquefolia med sine sugeskåler egner seg godt til dekking av murvegger, fjell, gjerder og trestammer. Den fester seg best til grove, ru flater. Planteavstand: 2-4 m.

Allergifare

Parthenocissus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Her i landet er det ikke påvist noen plager av villvin. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Klatrevillvin trenger ingen regelmessig beskjæring. Men dersom villvin vokser på murer og vegger, kan det bli nødvendig å klippe tilbake skudd og redusere omfanget av planten. Eldre skudd som rives løs fra underlaget, vil ikke feste seg igjen og bør klippes bort.

 Formering

Villvin formeres vegetativt med kvist- og skuddstiklinger (grønnstiklinger). Skuddstiklinger skjæres i vekstsesongen.