Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Rådhusvillvin

Parthenocissus tricuspidata

Slektsnavnet Parthenocissus kommer av gresk parthenos, som betyr jomfru og kissos, som betyr bergflette. I det gamle Hellas var bergflette symbol på fruktbarhet. Villvin ble på en eller annen måte brukt for å øke fruktbarheten hos kvinner. Artsnavnet tricuspidata betyr med 3 spisser, og viser til bladet. På svensk heter busken rådhusvin, mens engelske navn er Boston Ivy, Japanese Ivy og Japanese Creeper.

Hjemsted/Opphav Rådhusvillvin er viltvoksende i Japan, Korea og Kina.

Rasktvoksende klatreplante med store, 3-lappete blad, slyngtråder med hefteskiver og oransjegule og skarlagens-røde høstfarger. Allergivennlig plante. Klimasone: H3.

  • Parthenocissus tricuspidata (Rådhusvillvin)

Plantebeskrivelse

15-20 m høy, løvfellende, hurtigvoksende klatreplante som danner hele flater med taklagte bladmønstre. Korte, forgreinete ranker med slyngtråder, som har sugeskåler (hefteskiver), som fester den til grove murer, vegger o.l . Sugeskålenes celler utskiller et tyktflytende lim som størkner og danner en varig forbindelse. Den er derfor en svært god klatrer. De skruestilte bladene varierer i størrelse og form. De fleste av bladene er langstilket, 3-lappet, 10-12 cm brede med tilspissete, grove lapper og en hjerteformet bladgrunn. Men svake greiner kan ha 3-koplete blad, og unge skudd kan ha små, nesten hele blad. Bladene er håndnervete og glinsende grønne og glatte på begge sider. Ved løvsprett om våren får bladene en livlig bronsefarge og om høsten får planten strålende oransjegule og skarlagensrøde høstfarger. Blomstene er grønnlige og uanselige, og fruktene er blå bærfrukter som er skjult i bladverket.

Vekstkrav og klimasone

Rådhusvillvin er ei nøysom plante som trives best i moldholdig jord i sol eller skygge. Men den vokser også godt i annen jord. Høstfargene blir best på solrik plass.

Rådhusvillvin tilrås plantet til klimasone H3.

Bruksområder

Parthenocissus tricuspidata med sine sugeskåler egner seg godt til dekking av murvegger, fjell, gjerder og trestammer. Den fester seg best til grove, ru flater. Planteavstand: 2-4 m. Her i landet er den funnet forvillet i Grimstad.

Allergi- og giftfare

Parthenocissus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Her i landet er det ikke påvist noen plager av villvin. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Rådhusvillvin trenger ingen regelmessig beskjæring. Men dersom villvin vokser på murer og vegger, kan det bli nødvendig å klippe tilbake skudd og redusere omfanget av planten. Eldre skudd som rives løs fra underlaget, vil ikke feste seg igjen, og bør klippes bort.

Formering

Villvin formeres vegetativt med kvist- og skuddstiklinger (grønnstiklinger). Skuddstiklinger skjæres i vekstsesongen.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss