Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Klematis ‘Albina Plena’ E

Clematis ‘Albina Plena’ E (Atragene-gr.)

synonyme navn er Hybridklematis 'Albina Plena' E. og Clematis ‘Albino Pride’. Slektsnavnet Clematis kommer av gresk klema, som betyr ranke, og som viser til stenglenes slyngende voksemåte. Sortsnavnet ‘Albino Plena’ betyr fritt oversatt «hvit fylt» (blomstene).

Hjemsted/Opphav Clematis ‘Albino Plena’ E, som er en norsk og svensk E-plante, ble foredlet fram av Magnus Johnson, Södertälje i Sverige, i 1982. Foreldreplantene er Clematis fauriei og Clematis sibirica. Klematisslekta deles i 19 ulike seksjoner eller grupper etter opphav, og Clematis ‘Albina Plena’ E, hører til i Astragene-gruppen. Planter i denne gruppen er stort sett robuste, herdige, småblomstrete klematis

Kraftigvoksende, skyggetålende slyngplante som klatrer med slyngende bladskaft. Planten har 3-koplete blad, små hvite, fylte blomster og sølvfargede frukter. Klimasone: H6-7.

  • Clematis 'Albina Plena' E (Klematis 'Albina Plena' E) Foto: Eliteplanter.no

  • Clematis 'Albina Plena E (Klematis 'Albina Plena' E) Foto: Eliteplanter.no

Om Atragene-gruppen

Nanvet Atragene er et eldgammelt gresk navn på en klematis (usikkert hvilken), som stammer fra filosofen Theophrastus (død 322 f.Kr.), som en gang gjorde opp ild med veden til «athragene».

Gruppen er et samlenavn for klematisarter og -sorter som er etter utvalg og/eller hybrider fra planter som tilhører den botaniske seksjonen Atragene. Mange arter har vært med i foredlingen av klematissortene, men de viktigste foreldreartene til sortene i denne gruppen er Clematis alpina (alpeklematis), Clematis koreana (koreansk klematis), Clematis macropetala (kronklematis), Clematis sibirica (sibirisk klematis) og Clematis chilisanensis (pagodeklematis).

Klematis som tilhører gruppen Atragene har blomster som er klokkeformede, enkle eller fylte, og sortene blomstrer om våren og forsommeren, på fjorårets skudd, ofte med svak gjenoppblomstring på sensommeren. Etter blomstring kommer dekorative, sølvfargede frøkapsler. De vokser godt under alle forhold, fra sol til skygge, og sortene har en god herdighet. Beskjæringen er svært sparsom hos sortene.

Plantebeskrivelse

3-4 m høy klatreplante med kraftig vekst, kantete kvister og friskt grønne 3-kopla blad med 3-flikete småblad. Gule høstfarger. Klokkeforma, nikkende, hvite, fylte, 6-8 cm brede blomster i mai-juni, og busken har en svak gjenblomstring på sensommeren. Fruktene er nøtter med sølvfarge som sitter i runde hoder, fra september og utover høsten.

Vekstkrav og klimasone

Klematis ‘Albina Plena’ E er ei nøysom og villig plante som har små krav til jord og vokseplass, men den trives aller best i drenert, kalkholdig, næringsrik og jevnt fuktig jord. Den trives også i leirjord om dreneringa er god. Vokser godt under alle forhold, fra sol til skygge. Den bør plantes med rothalsen i jordoverflata.

Busken tilrås plantet til klimasone H6-7.

Bruksområder

Clematis ‘Albina Plena’ E klatrer ved at bladskaftene slynger seg rundt tråder, stengler eller greiner. Men siden planten ikke er noen god klatrer, anbefales at den plantes ved espalier el.l. Busken egner seg i fjellhager og på naturtomter. Planten brukes også som markdekker. Planteavstand: 2 m.

Allergifare

Clematis er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Sammen med flere andre arter i soleiefamilien, kan klematis ved direkte kontakt være hud- og slimhinneirriterende. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Beskjæres etter behov. Siden busken blomstrer på fjorårsskudd (2-årig ved), bør den beskjæres like etter blomstring om de nye skuddene skal modnes til høsten.

Formering

Busken formeres med skuddstiklinger (grønnstiklinger), som skjæres i vekstsesongen..

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss