Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Klematis ‘KAJSA’® E

Clematis KAJSA® E (Atrogene-gr.)

Slektsnavnet Clematis kommer av gresk klema, som betyr ranke, og som viser til stenglenes slyngende voksemåte. Sorten ‘KAJSA’® E er en ny svensk E-plante.

Hjemsted/Opphav Clematis ‘KAJSA’® E, som er en norsk og svensk E-plante, er foredlet fram ved SLU på Balsgärd i Sverige i samarbeid med den svenske eliteplantestasjonen (Eplanta.se). Slekta Clematis deles i 19 ulike seksjoner eller grupper etter opphav, og Clematis ‘KAJSA’® E hører til i Atragene-gruppen. Sorten har sitt utspring i fri pollinering av sorten ‘Pink Parfume’, som har en god parfymeduft.

Lav, klematis med kompakt, hengende vekst og klokkeforma, nikkende, intenst fiolettrøde blomster med sterk parfymeduft, i mai. God plante for ampler, kasser og krukker i skyggefulle forhold. Klimasone: H4-5.

  • Clematis KAJSA® E (Klematis KAJSA® E ) Foto: Eliteplanter.no

  • Clematis KAJSA® E (Klematis KAJSA® E ) Foto: Eliteplanter.no

Om Atragene-gruppen

Nanvet Atragene er et eldgammelt gresk navn på en klematis (usikkert hvilken), som stammer fra filosofen Theophrastus (død 322 f.Kr.), som en gang gjorde opp ild med veden til «athragene».

Gruppen er et samlenavn for klematisarter og -sorter som er etter utvalg og/eller hybrider fra planter som tilhører den botaniske seksjonen Atragene. Mange arter har vært med i foredlingen av klematissortene, men de viktigste foreldreartene til sortene i denne gruppen er Clematis alpina (alpeklematis), Clematis koreana (koreansk klematis), Clematis macropetala (kronklematis), Clematis sibirica (sibirisk klematis) og Clematis chilisanensis (pagodeklematis).

Klematis som tilhører gruppen Atragene har blomster som er klokkeformede, enkle eller fylte, og sortene blomstrer om våren og forsommeren, oftest på fjorårets skudd, ofte med svak gjenoppblomstring på sensommeren. Etter blomstring kommer dekorative, sølvfargede frøkapsler. De vokser godt under alle forhold, fra sol til skygge, og sortene har en god herdighet. Beskjæringen er svært sparsom hos sortene.

Plantebeskrivelse

1-1,5 m høy, klematis med en kompakt og hengende vekst, friskt og svakt fliket bladverk og klokkeforma, nikkende, intenst fiolettrøde, fylte eller halvfylte, 6-8 cm brede blomster med god parfymeduft, i mai. Den rike vårblomstringen skjer på fjorårsskudd, mens gjenblomstreringen skjer på årsskudd. Etter blomstring kommer dekorative frøkapsler.

 Vekstkrav og klimasone

Klematis ‘KAJSA’® E ‘ er en nøysom og villig plante som har små krav til jord og vokseplass, men den trives aller best i en drenert jord som ikke for tørr, men som kan holde på fuktigheten. Busken trives best i halvskygge og skygge. Den bør plantes med rothalsen i jordoverflata.

Busken tilrås plantet til klimasone H4-5.

Bruksområder

Clematis ‘KAJSA’® E klatrer ved at bladskaftene slynger seg rundt tråder, stengler eller greiner. Men busken er en ny type klematis som egner seg godt til dyrking i ampler, kasser og krukker. Dessuten er busken en god markdekker.

Allergifare

Clematis er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Sammen med flere andre arter i soleiefamilien, kan klematis ved direkte kontakt være hud- og slimhinneirriterende. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Sorten kan med fordel klippes ned etter vårblomstring. Det gir en remontering på årsskuddene. Ellers beskjæres busken etter behov. etter behov. Siden busken blomstrer på fjorårsskudd (2-årig ved), bør den beskjæres like etter blomstring.

Formering

Busken formeres med skuddstiklinger (grønnstiklinger), som skjæres i vekstsesongen..

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss