Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Klematis ‘Propertius’ E

Clematis ‘Propertius’ E (Atrogene-gruppen)

Et synonymt navn er Clematis koreana ‘Propertius’. Slektsnavnet Clematis kommer av gresk klema, som betyr ranke, og som viser til stenglenes slyngende voksemåte. Hybriden har svensk opphav.

Hjemsted/Opphav Clematis ‘Propertius’ E, som er en norsk E-plante, ble foredlet fram av Magnus Johnson, Södertälje i Sverige, i 1979. Foreledreartene er Clematis koreana og Clematis macropetala. Klematisslekta deles i 19 ulike seksjoner eller grupper etter opphav, og Clematis ‘Propertius’ E, hører til i Astragene-gruppen. Det som kjennetegner klematisplanter i denne gruppen er at de stort sett er robuste, herdige og småblomstrete.

Kraftigvoksende slyngplante, som klatrer med slyngende bladskaft. Planten har 3-koplete, nesten delte blad, fylte, rosa, velduftene blomster og sølvfargede frukter. Klimasone: H6-7.

  • Clematis 'Propertius' E (Klematis 'Propertius' E) Foto: Eliteplanter.no

  • Clematis 'Propertius' E (Klematis 'Propertius' E) Foto: Eliteplanter.no

Om Atragene-gruppen

Nanvet Atragene er et eldgammelt gresk navn på en klematis (usikkert hvilken), som stammer fra filosofen Theophrastus (død 322 f.Kr.), som en gang gjorde opp ild med veden til «athragene».

Gruppen er et samlenavn for klematisarter og -sorter som er etter utvalg og/eller hybrider fra planter som tilhører den botaniske seksjonen Atragene. Mange arter har vært med i foredlingen av klematissortene, men de viktigste foreldreartene til sortene i denne gruppen er Clematis alpina (alpeklematis), Clematis koreana (koreansk klematis), Clematis macropetala (kronklematis), Clematis sibirica (sibirisk klematis) og Clematis chilisanensis (pagodeklematis).

Klematis som tilhører gruppen Atragene har blomster som er klokkeformede, enkle eller fylte, og sortene blomstrer om våren og forsommeren, på fjorårets skudd, ofte med svak gjenoppblomstring på sensommeren. Etter blomstring kommer dekorative, sølvfargede frøkapsler. De vokser godt under alle forhold, fra sol til skygge, og sortene har en god herdighet. Beskjæringen er svært sparsom hos sortene.

Plantebeskrivelse

2-3 m høy klatreplante med relativt kraftig vekst og friskt grønt bladverk. 3-kopla, nesten delte blad. Småbladene er dypt fliket og sagtannet. Rosa, nikkende, åpent klokkeformete, 7-9 cm brede, fylte og velduftende blomster med en behagelig duft, i mai. Ofte får planten en gjenblomstring (remontering) i august. Fruktene er sølvfargete nøtter, som sitter i runde hoder, fra september og utover høsten.

Vekstkrav og klimasone

Klematis ‘Propertius’ E er villig plante som har små krav til jord og vokseplass, men den trives aller best i drenert, humusrik, næringsrik og jevnt fuktig jord, på en solrik plass. Men den vokser godt på mer skyggefulle vokseplasser. Den bør plantes med rothalsen i jordoverflata. men Det er viktig å skyggelegge røttene slik at de ikke tørker ut.

Busken tilrås plantet til klimasone H6-7.

Bruksområder

Clematis ‘Propertius’ E klatrer ved at bladskaftene slynger seg rundt tråder, stengler, gjerder eller greiner. Planten anbefales plantet ved pergolaer, gjerder og espalier hvor den viser sin oppreiste og klatrende vekst på en spesielt vakker måte. Denne vakre sorten er også ideell for planting i kar, hvor den kan pynte terrasser og balkonger med sine vakre blomster. Planteavstand: 2 m.

Allergifare

Clematis er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Sammen med flere andre arter i soleiefamilien, kan klematis ved direkte kontakt være hud- og slimhinneirriterende. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Beskjæres etter behov. Siden busken blomstrer på fjorårsskudd (2-årig ved), bør den beskjæres like etter blomstring om de nye skuddene skal modnes til høsten, og blomstre godt neste år.

Formering

Busken formeres med skuddstiklinger (grønnstiklinger), som skjæres i vekstsesongen..

 

 

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss