Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Klematis ‘Tage Lundell’ E

Clematis ‘Tage Lundell’ E (Atragene-gruppen)

Et synonymt navn er Clematis alpina ‘Tage Lundell’. Slektsnavnet Clematis kommer av gresk klema, som betyr ranke, og som viser til stenglenes slyngende voksemåte. I Sverige blir planten kalt hybridklematis. Hybriden har svensk opphav.

Hjemsted/Opphav Clematis ‘Tage Lundell’ E, som er en norsk og svensk E-plante, er en svensk hybrid fra et utvalg fra Tege Lundell, Helsingborg, og som ble navnsatt av Magnus Johnson, Södertälje i Sverige. Foreldreartene er Clematis alpina og Clematis ochotensis. Klematisslekta deles i 19 ulike seksjoner eller grupper etter opphav, og Clematis ‘Tage Lundell’ E, hører til i Atragene-gruppen.

Middels høy slyngplante, som klatrer med slyngende bladskaft, og som har et mørkegrønt bladverk, med 3-kopla blad, mørke, blåfiolette blomster, i mai og sølvfargede frukter på høsten. Klimasone: H6.

  • Clematis 'Tage Lundell' E (Clematis 'Tage Lundell' E) Foto: Eliteplanter.no

  • Clematis 'Tage Lundell' E (Clematis 'Tage Lundell' E) Foto: Eliteplanter.no

Om Atragene-gruppen

Nanvet Atragene er et eldgammelt gresk navn på en klematis (usikkert hvilken), som stammer fra filosofen Theophrastus (død 322 f.Kr.), som en gang gjorde opp ild med veden til «athragene».

Gruppen er et samlenavn for klematisarter og -sorter som er etter utvalg og/eller hybrider fra planter som tilhører den botaniske seksjonen Atragene. Mange arter har vært med i foredlingen av klematissortene, men de viktigste foreldreartene til sortene i denne gruppen er Clematis alpina (alpeklematis), Clematis koreana (koreansk klematis), Clematis macropetala (kronklematis), Clematis sibirica (sibirisk klematis) og Clematis chilisanensis (pagodeklematis).

Klematis som tilhører gruppen Atragene har blomster som er klokkeformede, enkle eller fylte, og sortene blomstrer om våren og forsommeren, på fjorårets skudd, ofte med svak gjenoppblomstring på sensommeren. Etter blomstring kommer dekorative, sølvfargede frøkapsler. De vokser godt under alle forhold, fra sol til skygge, og sortene har en god herdighet. Beskjæringen er svært sparsom hos sortene.

Plantebeskrivelse

2-3 m høy klatreplante med kantete, motsatte greiner, som klatrer med slyngende bladskaft. Friskt mørkegrønt bladverk med 3-kopla blad. Småbladene er dypt fliket og sagtannet. Høstfarger i lyst gule nyanser.  Mørke, blåfiolette, nikkende, klokkeformete, 4-5 cm brede, enkle blomster, i mai. Fruktene er sølvfargete nøtter, som sitter i runde hoder, i august og september.

Vekstkrav og klimasone

Klematis ‘Tage Lundell’ E er villig plante som trives i sol og skygge på de fleste jordarter. Men den trives aller best i drenert, humusrik, jevnt fuktig jord, på en solrik plass. Den bør plantes med rothalsen i jordoverflata.

Busken tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Clematis ‘Tage Lundell’ E klatrer ved at bladskaftene slynger seg rundt tråder, stengler, gjerder eller greiner. Planten anbefales plantet ved pergolaer, gjerder og espalier. Den kan også plantes i kar, hvor den kan pynte terrasser og balkonger, og brukes som en markdekker om vi greier å holde ugraset borte.  Planteavstand: 2 m.

Allergifare

Clematis er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Sammen med flere andre arter i soleiefamilien, kan klematis ved direkte kontakt være hud- og slimhinneirriterende. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Beskjæres etter behov. Siden busken blomstrer på fjorårsskudd (2-årig ved), bør den beskjæres like etter blomstring om de nye skuddene skal modnes til høsten, og busken skal blomstre godt neste år.

Formering

Busken formeres med skuddstiklinger (grønnstiklinger), som skjæres i vekstsesongen..

 

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss