Tysk klematis
Clematis vitalbaSlektsnavnet Clematis kommer av gresk klema, som betyr ranke, og som viser til stenglenes slyngende voksemåte. Artsnavnet vitalba er etter «vitis alba». Alba er latinsk og betyr hvit. I Sverige heter planten skogsklematis, mens den på engelsk blir kalt Old Man’s Beard, Travellers Joy eller Evergreen Clematis.
Frodig, hurtigvoksende klatreplante som klatrer med slyngende greiner, og som har ulikefinnete blad og små hvite blomster. Allergivennlig og nøysom plante. Klimasone: H5.
Plantebeskrivelse
6-7 m høy, løvfellende, kraftigvoksende klatreplante med tykke, slyngende stammer og motsatte, ulikefinnete blad som består av 5 småblad. Småbladene er eggformete, 5-10 cm lange og sagtannete. Små, hvite blomster med mandelduft, i juli-august. Fruktene er nøtter med hårete griffelrester som sitter i små hoder i oktober-desember.
Vekstkrav og klimasone
Tyskklematis er en nøysom, svært tørketålende plante som har små krav til jord og som trives best på en varm vokseplass.
Clematis vitalba blir tilrådd plantet til klimasone H5.
Bruksområder
Clematis alpina egner seg godt på naturtomter og større hager og parkanlegg. Planteavstand: 2-3 m. Planten må ha støtteverk å klatre etter. Kanskje er denne robuste og villige planten, en plante som bør plantes mer i vårt land.
Allergifare
Clematis er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Sammen med flere andre arter i soleiefamilien, kan klematis ved direkte kontakt være hud- og slimhinneirriterende. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Beskjæring
Tyskklematis blomstrer på årets nye skudd fra midtsommers og utover høsten. Om våren vil det være mange visne greiner hvor det ikke vil komme blomster. Disse må fjernes. Selve beskjæringen av plantene består i at vi om våren (etter at frosten er over) skjærer de gamle rankene ned til like over basis for forrige års vekst – ca. 40-50 cm over bakkenivå.
Formering
Tyskklematis formeres med frø og skuddstiklinger (grønnstiklinger), som skjæres i vekstsesongen.