Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Tysk klematis

Clematis vitalba

Slektsnavnet Clematis kommer av gresk klema, som betyr ranke, og som viser til stenglenes slyngende voksemåte. Artsnavnet vitalba er etter «vitis alba». Alba er latinsk og betyr hvit. I Sverige heter planten skogsklematis, mens den på engelsk blir kalt Old Man’s Beard, Travellers Joy eller Evergreen Clematis.

Hjemsted/Opphav Tyskklematis er viltvoksende i Europa, Lilleasia og Kaukasus.

Frodig, hurtigvoksende klatreplante som klatrer med slyngende greiner, og som har ulikefinnete blad og små hvite blomster. Allergivennlig og nøysom plante. Klimasone: H5.

  • Clematis vitalba (Tysk klematis)

Plantebeskrivelse

6-7 m høy, løvfellende, kraftigvoksende klatreplante med tykke, slyngende stammer og motsatte, ulikefinnete blad som består av 5 småblad. Småbladene er eggformete, 5-10 cm lange og sagtannete. Små, hvite blomster med mandelduft, i juli-august. Fruktene er nøtter med hårete griffelrester som sitter i små hoder i oktober-desember.

Vekstkrav og klimasone

Tyskklematis er en nøysom, svært tørketålende plante som har små krav til jord og som trives best på en varm vokseplass.

Clematis vitalba blir tilrådd plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Clematis alpina egner seg godt på naturtomter og større hager og parkanlegg. Planteavstand: 2-3 m. Planten må ha støtteverk å klatre etter. Kanskje er denne robuste og villige planten, en plante som bør plantes mer i vårt land.

Allergifare

Clematis er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Sammen med flere andre arter i soleiefamilien, kan klematis ved direkte kontakt være hud- og slimhinneirriterende. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Tyskklematis blomstrer på årets nye skudd fra midtsommers og utover høsten. Om våren vil det være mange visne greiner hvor det ikke vil komme blomster. Disse må fjernes. Selve beskjæringen av plantene består i at vi om våren (etter at frosten er over) skjærer de gamle rankene ned til like over basis for forrige års vekst – ca. 40-50 cm over bakkenivå.

Formering

Tyskklematis formeres med frø og skuddstiklinger (grønnstiklinger), som skjæres i vekstsesongen.

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss