Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Matkarse

Lepidium sativum

Synonyme navn er karse, hagekarse, krydderkarse og kruset karse, Slektsnavnet Lepidium, av gresk lepidon = skjell- eller skalaformet (skulpene). Navn på medisinplante hos Schribonius Largus, år 40. Artsnavnet sativum = kultivert, dyrket. Merk at ordet karse også brukes om andre planter i andre slekter i korsblomstfamilien, eks. blomkarse og brønnkarse. I Sverige kalles planten smörgåskrasse og noen engelske navn er Garden Cress, Persian Cress og Curly Cress.

Hjemsted/Opphav Lepidium sativum kommer opprinnelig fra Nord-Afrika og Vest-Asia. Den finnes forvillet her og der i Norge.

20-30 cm høy, urteaktig, ettårig plante med pepperaktig duft. Glatte, blågrønne stengler og lysegrønne, flikete blad. Små hvite eller rødlige blomster i juni-august. Blad kan høstes i vinduskarmen, 7-10 dager etter såing. Krydderplante.

  • Lepidium sativum (Matkarse) Foto: plantsofdistinction.co.uk

Botanisk beskrivelse

20-30 cm høy, ettårig, urteaktig, plante med en glatt, blågrønn stengel, som er forgreinet øverst og sammensatte, lysegrønne, flikete blad.

Små hvite eller rødlige blomster med 4 kronblad, 4 lange begerblad og som oftest 6 pollenbærere, som sitter i en avlang klase. Blomstring: juni-august. Frukta er en rund eller eggformet skulpe med 2 frø.

Vekstkrav

Matkarse trives best i en jevnt fuktig, veldrenert, sandholdig jord som er mest mulig fri for mold eller kompost, på et solrikt sted. Planten kan også dyrkes i en vannkultur (hydroskopisk dyrking) i lett basisk vann.

Historie

Matkarse er en kulturplante som var kjent allerede i oldtida, som en krydder- og grønnsaksplante. Planten tåler ikke oppvarming og brukes bare i frisk tilstand.

I folkemedisinen er matkarse blitt brukt mot blant annet gikt, fordøyelsesproblemer og dårlig matlyst. Planten inneholder vitaminene A, C og K, samt flere mineraler, og den er blitt brukt til å kurere skjørbuk.

Bruk

Matkarse er en lettdyrket krydder- og grønnsaksplante, hvor det er friske blader og frø som brukes. Smaken, særlig hos frøene er frisk, skarp og mildt pepperlignende. Planten taper smaken både ved oppvarming, tørking og frysing.

Karse blir mye brukt som pynt I salater, til sauser og smørbrød, på grunn av sin syrlige, kryddersmak. I Storbritannia brukes kuttede karseskudd ofte i smørbrød med kokte egg og majones.

Matkarse kan plantes inne i potter hele året, for så å høstes med jevne mellomrom. Spiselige skudd høstes vanligvis i løpet av en til to uker etter planting.

Noen blomsterdekoratører bruker matkarse som en fyllplante i snittbuketter. Den får bittesmå frøkapsler, som ligner sølvgrønne mynter, på stive stilker. Planten kan brukes enten fersk eller tørket i buketter og kranser.

Allergifare

Selv om matkarse er en spiselig plante så kan enkelte oppleve at plantesafta kan være hud- og slimhinneirriterende.

Formering

Matkarse formeres med frø, som oftest sås i potter i vinduskarmen. Frøet såes tett i fuktig jord, fuktet papir, bomull eller i en potte eller kasse. Bladene kan høstes etter 7-10 dager.

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss