
Spisskum (Spisskarve)
Cuminum cyminumSynonyme navn er spisskum, spisskommen, spisskarve, kummen, kommen og Cominum sativum og Cominum odoratum. Slektsnavnet Cuminum, er avledet fra det gamle engelske Cymene, fra latin 'Cuminum' som er romaniseringen av det greske 'Kuminon', beslektet med hebraisk kammon og arabisk Kammun. Artsnavnet cyminum er fra gammelengelsk cymen og gammelfransk cummin, begge fra det latinske uttrykket cuminum. I Sverige kalles planten spisskumin og pepparkuminum og noen engelske navn er Cumin, Cummin, Jeera, Roman caraway og Egyptian caraway.
30-80 cm høy, urteaktig, ettårig plante med glatte, tynne, greinete stengler og blågrønne, lange, flikete blad og små hvite eller lyserøde blomster i en dobbeltskjerm, Krydderplante.
Botanisk beskrivelse
30-80 cm høy, urteaktig, ettårig, krydderplante med glatte, tynne, forgreina, delvis nedliggende stengler og blågrønne, 5-10 cm lange, delte blad med rådsmale bladfliker.
Små hvite eller lyserøde blomster som sitter samlet i en dobbeltskjerm som er sammensatt av småskjermer med 3-5 blomster. Blomsten er 5-tallig med 2-3 cm lange begerblad og 1,5 cm lange, dypt innskårne kronblad. Frukta er en smal, eggforma, håret, 8-10 mm lang spaltefrukt, som ligner en karvefrukt, med en aromatisk noe bitter smak.
Vekstkrav
Spisskum trives best i en jevnt fuktig, næringsrik, dyp sandholdig moldjord på et solrikt voksested. Men den vokser også bra annet jordsmonn.
Historie
Spisskum er en gammel kulturplante som brukt som krydder i tusenvis av år i området rundt Middelhavet og i Midtøsten. Planten ble introdusert i Amerika av spanske og portugisiske kolonister.
Planten er omtalt både i Bibelen, og i frø av planten er funnet i egyptiske pyramider fra 1500-tallet. I den gamle egyptiske sivilisasjonen ble spisskummen brukt som krydder og som konserveringsmiddel i mumifisering.
Medisinsk hadde spisskummen en fremtredende rolle i antikken, og ble brukt mot en lang rekke plager.
Bruk
Spisskum er hovedkrydder i karripulver, sammen med krydderartene koriander (Coriandrum sativum), chilipepper (Capsicum frutescens) og gurkemeie (Curcuma longa). I Pakistan og India brukes fruktene av spisskum i krydderblandingene garam masala og falafel. Det er blandingen av spisskum og koriander som gir en karakteristisk duft av indisk mat. Krydderet er også en viktig ingrediens i chillipulver og i de nordafrikanske rettene lammefrikasé og couscous.
I Norge er spisskum best kjent som krydder i nøkkelost sammen med kryddernellik. Det må nevnes at spisskum er et viktig krydder i nederlandske kanterkomijnekaas fra Friesland og Groningen. Spisskum brukes også i flere krydderblandinger for taco.
Spisskum blir også brukt som krydder i bakverk på samme måte som karve, og det gir en krydret smak til kjekser og kaker. Videre er spisskum et viktig krydder i ulike pølser og kjøttprodukter. Krydderet passer også godt til supper, sauser, grønnsaker, kålretter, belgfrukter, kornprodukter, fisk og kjøttretter.
Allergifare
Rapporter om helesproblemer ved hobbydyrking av spisskum er ikke funnet. Men en del andre planter i skjermplantefamilien kan gi hudproblemer ved nærkontakt med ferske plantedeler.
Formering
Spisskum formeres med frø. Plantene bør forkultiveres før utplanting på vokseplass.