Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Asurløk

Allium caeruleum

Et synonymt navn er Allium azureum. Slektsnavnet Allium kommer fra sanskrift aluh, alukam, som betyr knoll, spiselig rot. På latin betyr allium løk. Artsnavnet caeruleum betyr blå. Også i Sverige heter planten azurløk og i England brukes blant annet navnene blue globe onion og blue ornamental onion.

Hjemsted/Opphav Asurløk er viltvoksende i Nord- og Sentral-Asia, hvor den vokser i eng, på saltmarker og på fjellvidder.

Løkplante med grunnstilte, smale blad og himmelblå, kulerunde blomsterstander med mange små blomster i juni-juli. Rabatt- og snittplante. Klimasone: H5.

  • Allium caeruleum (Asurløk) Foto: missouribotanicalgarden.org

Plantebeskrivelse

30-70 cm høy, løkplante med en oval, nesten 2 cm lang løk. Om våren vokser det opp 2-4 grønne, grunnstilte, linjeforma, svært smale og 10-30 cm lange blad, fra løken. Fra bladrosetten skyter så en tynn, blomsterstilk opp, som bærer himmelblå, 5 cm brede, nesten kulerunde blomsterstander, som består av 30-50 stjerneformede blomster. Blomstring i juni-juli. Da har allerede bladene begynt å gulne.

Vekstkrav og klimasone

Asurløk trives best på en varm, solrik plass i en veldrenert, godt sandholdig moldjord. Men den vokser også bra i noe skygge.

Planten tilrås plantet til klimasone H5. Dersom den plantes på en drenert plass, greier den seg over store deler av landet vårt. Den kan stå i jorda hele året.

Bruksområder

Asurløk er en god rabattplante. Men siden bladene alt tar til å gulne alt under blomstringa, er det en fordel å plante løkplanten blant planter som kan skjule bladene, for eksempel roser og halvhøye stauder. Den er også er også en god snittblomst, og frøstandene er godt egnet til tørking.

Planting og stell av løk

Asurløk legges 6-10 cm dypt og gjerne i grupper med 10-15 cm mellom løkene. Trivselen kan økes ved å molde ned litt beinmel ved planting og senere hver høst.

Etter hvert dannes sideløker, som også vil blomstre. Da kan det bli trangt om plassen i plantebedet. Det anbefales da å grave opp løkene på sensommeren eller om høsten, og plante disse igjen med litt større avstand mellom hverandre.

På steder med dårlig snødekke i perioder med sterk kulde, bør løkbedet dekkes til med tørt bar, bark eller annet tørt dekkmateriale.

Allergi- og giftfare

Overfølsomhetsreaksjoner ved dyrking av Allium er svært sjelden. Dersom plager oppstår, er det mest fra snittblomster på hud og i luftveier. Personer som dette gjelder reagerer også ofte på mat med løk i. Allergenet er mest konsentrert i løken, og minst i blomstene. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Asurløk formeres med sideløker eller med frø. Sideløker tas på sensommeren eller om høsten.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss