Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hagelilje (Hollandbrannlilje)

Lilium Hollandicum - gruppen

Synonyme navn er asiatiske hybrider og Lilium x hollandicum. Slektsnavnet Lilium, er fra gresk leirion, lilje (Homer, 800 f. Kr. I Sverige heter planten flocklilja, mens ett engelsks navn er asiatic hybrid lilies.

Hjemsted/Opphav Til denne gruppen hører gruppen vi kaller asiatiske hybrider, og de som av og til går under navnet Midcentury-hybrider. Hageliljer er et hybridkompleks av arter som L. bulbifrum, L. cernum, L. concolor, L. davidi, L. lanceolatum og L. pennsylvanicum mfl. Mange av de liljene som er i salg om våren, hører til denne gruppen. Foredlingsarbeidet har pågått i flere tiår.

Løkplanter med et svært varierende utseende og hvite, gule, oransje eller rosa blomster i ulike nyanser, alt etter sort. i juli-august. Rabattplanter. Klimasone: H7.

  • Hagelilje (Lilium Hollandicum-gruppen)

  • Hagelilje (Lilium Hollandicum-gruppen)

Plantebeskrivelse

60-150 cm høy løkvekst alt etter sort. Hybridgruppen pleier å deles i tre grupper. Hos den ene vender de åpne blomstene oppover. Hos den andre gruppen har de en horisontal posisjon og i den tredje gruppen henger blomstene med «fjeset» ned. Blomstene er skålformede eller har bakovervendte blomsterdekkblader som ruller seg mer eller mindre sammen. Hybridene har et svært varierende utseende og blomster i hvite, gule, oransje og rosa nyanser, med eller uten mørke flekker. Blomstring fra juli til august, avhengig av sort og voksested. Mange har røtter på stammen og noen hybrider har blomster som dufter. Blomstene sitter 6-25 sammen i halvskjermaktige klaser.

Vekstkrav og klimasone

Hageliljer trives godt i en veldrenert, moldrik, litt mager, både kalkholdig og litt kalkfattig jord, i sol og halvskygge. Sterk sol bleker blomstene noe.

Planten tilrås plantet til klimasone H7. Kan dyrkes over store deler av landet.

Bruksområder

Hageliljer er en godt egnet til rabatter, mellom busker, trær og stauder. Men ofte dyrkes hageliljer i potter, urner og kasser, og da er vårplanting best.

Planting og stell av løken

Løk av de fleste sortene i denne gruppen er å få kjøpt om våren. Dersom disse liljene flyttes eller deles, er det best å gjøre det på sensommeren eller tidlig på høsten, etter at de har begynt å visne. Men løk av en del sorter kan også kjøpes om høsten. Kjøpes løk av disse, må de legges i jorda omgående. Leggedybde er 20 cm og avstanden mellom løkene vil variere litt med sortene, men for de fleste vil ca. 20 cm være høvelig. I tørre perioder må plantene vannes.

Allergi- og giftfare

Liliumi er en allergivennlig slekt. Opplysninger om helseproblemer ved dyrking av arter innen slekta er ikke kjent. Duftoverfølsomme personer kan reagere på duftende blomster, særlig snittblomster. Siden noen liljer er giftige, bør ikke deler av liljer spises. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Hageliljer formeres med småløker og sideløker på sensommeren eller tidlig om høsten. .

Sorter

Det finnes flere tusen sorter. Noen utvalgte navnesorter av hageliljer nevnes her.

Sort Høyde, cm Blomster Blomstring Klimasone
Apricot Queen’ 100-150 Aprikosfarget, duftende, trompetformet. Juli-aug. H7
Black Dragon 100-120 Hvit og brun, duftende, trompetformet. Juli-aug. H7
Citronella’ 120-180 Gul med svarte flekker. Juli-aug. H7
Connecticut King’ 80-110 Gul;  skålformet. Juli-aug. H7
Connecticut Yankee’ 120-180 Aprikosfarget. Juli-aug. H7
Cote dAzur 90-150 Mørk rosa. Juli-aug. H7
Destiny’ 80-100 Gul med svarte flekker. Skålformet. Juli-aug. H7
Enchantment 80-120 Oransje. Skålformet. Juli-aug. H7
Fire King’ 120-180 Oransjerød med flekker. Skålformet. Juli-aug. H7
Golde Splendour’ 120-160 Mørkegul. Duft. Trompetform. Juli-aug. H7
Harmony’ 80-120 Oransjegul. Skålformet. Juli-aug. H7
Monte Blanc 80-120 Hvit. Juli-aug. H7
Royal Gold 80-120 Aprikosgul. Trompetformet. Juli-aug. H7
Rosita’ 80-120 Rosa. Juli-aug. H7
Sterling Star’ 80-120 Hvit m/svarte prikker. Skålformet. Juli-aug. H7

Sykdommer

Liljer kan angripes av soppsykdommen gråskimmel (Botrytis), som først danner flekker på bladene og som kan forårsake at planten visner ned. Men som oftest drepes ikke løken. Videre kan snegler og liljebille skade plantene. Det tilrås å plukke bort disse og drepe dem. Kjemisk bekjempelse er uaktuelt i en hage.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss