Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hansonlilje

Lilium hansonii

Slektsnavnet Lilium, er fra gresk leirion, lilje (Homer, 800 f. Kr. Artsnavnet hansonii er etter en nordamerikansk liljeekspert, Peter Hanson (1824-1887). I Sverige heter planten fläcklilja, mens engelske navn er regal hanson’s lily og japanese turks’s-cap lily.

Hjemsted/Opphav Hansonlilje har sin opprinnelse fra Korea, Ussuri-regionen i Øst-Sibir og Japan. Den vokser i skog og kratt opptil 1000 moh. Den er en foreldreart til mange verdifulle hybrider.

Høy, løkplante med en stor, hvit løk, kraftige stengler, kransstilte blad og oransjegule blomster i klaser i juni-juli. Rabattplante mellom busker og trær. Klimasone: H6.

  • Lilium hansonii (Hansonlilje) Foto: rhodygarden.org

Plantebeskrivelse

90-120 cm høy løkplante med en svært stor, hvit løk med rosa skjær og mange skjell. Kraftige stengler som ikke må bindes opp, som utvikler røtter på stengelen. Kransstilte, opptil 18 cm lange og 4 cm brede blad. Klaser med 6-12, hengende, velduftende, oransjegule blomster med rødbrune flekker, sitter i toppen av stengelen, i juni-juli. Ganske tykke blomsterdekkblad som er voksaktige, noe tilbakebøyd og med en utvendig kjøl.

Vekstkrav og klimasone

Hansonlilje trives godt i en veldrenert, moldrik, litt mager, både kalkholdig og litt kalkfattig jord, i sol og halvskygge. Sterk sol bleker blomstene noe.

Planten tilrås plantet til klimasone H6. Kan dyrkes over store deler av landet.

Bruksområder

Hansonlilje er en godt egnet til rabatter, mellom busker og trær m.m.

Planting og stell av løken

Hansonlilje bør helst plantes på sensommeren eller om høsten, etter at den har visnet ned. Løkene legges 20 cm dypt og avstanden mellom løkene bør være 20-25 cm. Siden hansonlilje kommer opp av jorden raskere enn de fleste andre liljer om våren, er det viktig å være oppmerksom på tidlig vårfrost, og eventuelt dekke til nye skudd som har kommet opp. Vann om våren hvis det er tørt. Den kan stå urørt i årevis.

Allergi- og giftfare

Lilium er en allergivennlig slekt. Opplysninger om helseproblemer ved dyrking av arter innen slekta er ikke kjent. Duftoverfølsomme personer kan reagere på duftende blomster, særlig snittblomster. Siden noen liljer er giftige, bør ikke deler av liljer spises. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Hansonlilje formeres med sideløker eller småløker, som løsner lett fra morplantens stamme på sensommeren.

Sykdommer

Liljer kan angripes av soppsykdommen gråskimmel (Botrytis), som først danner flekker på bladene og som kan forårsake at planten visner ned. Men som oftest drepes ikke løken. Videre kan snegler og liljebille skade plantene. Det tilrås å plukke bort disse og drepe dem. Kjemisk bekjempelse er uaktuelt i en hage.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss