Kaukasuslilje (Steigenlilje)
Lilium monadelphumSynonyme navn er Steigenlilje, Lilium georgicum og Lilium loddigesianum. Slektsnavnet Lilium, er fra gresk leirion = lilje (Homer, 800 f.Kr.). Artsnavnet montadelphum er fra gresk monos = en og adelphos = bror (sammenhengende pollenbærere). I England brukes ofte navnet Caucasian Lily.
100-180 cm høy, løkplante med en stor, oval, gulaktig løk, høye stengler, lange spadeformete, mørkegrønne blad og , hengende, traktformete, lysegule blomster med svarte prikker, i juni-juli. Rabattplante for en plass med noe skygge. Snittblomst. Klimasone: H7.
Plantebeskrivelse
100-180 cm høy, løkplante med en stor, bred, oval gulaktig løk med et purpur skjær. Opprette, høye stengler med spadeformete, 5-10 cm lange blad med mange nerver.
Duftende, lysegule, vidt traktformete, hengende blomster med svarte prikker. Blomsten har blomstersekkblad som er bøyd bakover og gule pollenknapper. Blomstring: juni-juli. Frukta er en kapsel.
Vekstkrav og klimasone
Kaukasuslilje trives best trives i en veldrenert, leirholdig, moldrik jord med litt kalk, på en plass med sol eller noe skygge.
Lilium monadelphum tilrås plantet til klimasone H7. Planten er herdig til Troms.
Bruksområder
Kaukasuslilje er en rabattplante som egner seg godt til planting inntil busker og blant høye og halvhøye stauder. Kanskje må planten støttes opp. Blomsten tiltrekker seg bier. Snittblomst. Hjorten liker ikke planten.
Planting og stell av løken
Løk som er kjøpt legges om våren eller senere på året. Løken legges 10-15 cm dypt og med 15-20 cm mellom løkene. Planten kan få bør få stå i ro på vokseplassen.
Allergi- og giftfare
Liliumi er en allergivennlig slekt. Opplysninger om helseproblemer ved dyrking av arter innen slekta er ikke kjent. Duftoverfølsomme personer kan reagere på duftende blomster, særlig snittblomster. Siden noen liljer er giftige, bør ikke deler av liljer spises. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Formering
Kaukasuslilje formeres med sideløker eller med løkskjellstiklinger.
Sykdommer
Liljer kan angripes av soppsykdommen gråskimmel (Botrytis), som først danner flekker på bladene og som kan forårsake at planten visner ned. Men som oftest drepes ikke løken. Videre kan snegler og liljebille skade plantene. Det tilrås å plukke bort disse og drepe dem. Kjemisk bekjempelse er uaktuelt i en hage. Liljebiller.