Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Kirgisløk

Allium aflatunense

Slektsnavnet Allium kommer fra sanskrift aluh, alukam, som betyr knoll, spiselig rot. På latin betyr allium løk. Artsnavnet aflatunense kommer av et stedsnavn, Aflatun i Tianfjellene i Kirgisistan ved grensa til Kina. Også i Sverige heter planten kirgisløk.

Hjemsted/Opphav Kirgisløk er viltvoksende i Sentral-Asia, mest i Kina.

Løkplante med grunnstilte, lange blad og rødfiolette, kulerunde blomsterstander med mange små blomster i juni. Rabatt- og snittplante. Klimasone: H5.

  • Allium aflatunense (Kirgisløk) Foto: jparkers.co.uk

Plantebeskrivelse

80-100 cm høy, løkplante med en oval, nesten 6 cm lang løk. Om våren vokser det opp 6-8 grønne, grunnstilte, linjeforma, opptil 10 cm brede og 60 cm lange blad fra løken. Fra bladrosetten skyter så en tynn, men stiv blomsterstilk opp, som bærer rødfiolette, nesten kulerunde blomsterstander, som består av ca. 50 stjerneformede blomster. Under blomstringen på forsommeren (juni), har allerede bladene begynt å gulne. Etter blomstringen utvikles frøkapsler med små, svarte frø, som blir sittende lenge på planten.

Vekstkrav og klimasone.

Kirgisløk trives best på en varm, solrik plass i en veldrenert, godt sandholdig moldjord. Men den vokser også bra i noe skygge.

Planten tilrås plantet til klimasone H5. Dersom den plantes på en drenert plass, greier den seg over store deler av landet vårt. Den kan stå i jorda hele året.

Bruksområder

Kirgisløk er en god rabattplante. Men siden bladene alt tar til å gulne alt under blomstringa, er det en fordel å plante løkplanten blant planter som kan skjule bladene, for eksempel roser og halvhøye stauder. Den er også er også en god snittblomst, og frøstandene er godt egnet til tørking.

Planting og stell av løk

Kirgisløk legges 10-15 cm dypt og gjerne i grupper med 20-30 cm mellom løkene. Dersom planten trives kan den blomstre i mange år. Trivselen kan økes ved å molde ned litt beinmel ved planting og senere hver høst.

Etter hvert dannes sideløker, som også vil blomstre. Da kan det bli trangt om plassen i plantebedet. Det anbefales da å grave opp løkene på sensommeren eller om høsten, og plante disse igjen med litt større avstand mellom hverandre.

På steder med dårlig snødekke i perioder med sterk kulde, bør løkbedet dekkes til med tørt bar, bark eller annet tørt dekkmateriale.

Allergi- og giftfare

Overfølsomhetsreaksjoner ved dyrking av Allium er svært sjelden. Dersom plager oppstår, er det mest fra snittblomster på hud og i luftveier. Personer som dette gjelder reagerer også ofte på mat med løk i. Allergenet er mest konsentrert i løken, og minst i blomstene. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Kirgisløk formeres med sideløker eller med frø. Sideløker kan blomstre alt året etter planting, mens frøformering kan ta flere år før det kommer blomster.

Sorter

Allium aflatunense ‘Purple Sensation’, er en sort som har sterkere farge enn arten.

 

Allium aflatunense ‘Mount Everest’

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss