Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Kjempehyasint

Ornithogalum candicans

Synonyme navn er kjempehyasint, kappgaltonia, Galtonia candicans og Hyacinthus candicans. Slektsnavnet Ornithogalum, av gresk ornus = fugl og gala = melk. Slektsnavnet Galtonia er etter den engelske botanikeren Francis Galton (1822-1911). Artsnavnet candicans = hvitskinnende (blomsten). Det svenske navnet er kaphyacint, mens i England brukes navn som Cape Hyacint og Summer Hyacint.

Hjemsted/Opphav Ornithogalum candicans er heimehørende i Sør-Afrika, hvor den vokser i graskledte lier.

60-120cm høy, løkplante med en rund, gulhvit, middelstor løk, rosettstilte, kjøttfulle, grådoggete blad og hvite, tallrike, klokkeformete blomster i klaser, i juli-september. Rabattplante. Klimasone: H4.

  • Ornithogalum candicans (Kjempehyasint) Foto: powo.science.kew.org

Plantebeskrivelse

60-120 cm høy løkplante med en rund, gulhvit, middels stor løk. Opp fra løken vokser det opp 3-8 blad som er kjøttfulle, grunnstilte, linjeformete, litt grådoggete, 5 cm brede blad med avsmalning mot spissen.

I toppen av stenglene sitter klokkeformete, 2,5-5 cm lange blomster i en åpen, kjegleformet klase med inntil 50 blomster. Blomsten er rent hvit med en svakt grønn stripe på utsiden av kronbladene. Blomstring: juli-september. Kapselfrukt.

Vekstkrav og klimasone

Kjempehyasint trives best på i en veldrenert, godt sandholdig, moldrik, næringsrik jord, på en lun og solrik plass.

Ornithogalum candicans tilrås plantet til klimasone H4. Den kan klare seg gjennom vinteren i på Sørvestlandet og langs kysten til et stykke opp I Nordland.

Bruksområder

Kjempehyasint egner seg godt til planting i bed (rabatter) sammen med stauder og sommerblomster, gjerne ved en lun vegg eller ved et inngangsparti.

Planting og stell av løken

Riktig plantetid for tørr løk er om våren når jorda er oppvarmet eller for løk i potte i april-mai. Leggedybde er 10-12 cm og avstanden mellom løkene er det samme 10-15 cm. Dekk løkbedet med tørt løv om høsten. Løken tåler dårlig langvarig sterk kulde og dyp tele. I deler av landet vårt hvor planten ikke kan overvintre ute, bør løken graves opp om høsten å plasseres inne på et kjølig, men frostfritt sted, hvor løken dekkes med torv eller sand slik at de ikke tørker ut. Våren kan tyvstartes ved at løkene lagres i potter med jord, og drives litt for utplanting. Dette gir tidligere blomstring. Husk oppstøtting av plantene.

Allergi- og giftfare

Ornithogalum inneholder giftige stoffer, og yrkesmessig håndtering og hobbydyrking av planter kan forårsake plager for hud og luftveier. Plagene opptrer mest innendørs ved bruk av snittblomster. Allergenet er mest konsentrert i løken. Men risikoen for å få problemer eller bli forgiftet ved normal hobbydyrking er så liten at dyrking ikke kategorisk frarådes. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Den formeres ved fradeling av sideløker eller med frø.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss