Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Kongelilje

Lilium regale

Slektsnavnet Lilium, er fra gresk leirion, lilje (Homer, 800 f. Kr. Artsnavnet regale betyr kongelig. I Sverige heter planten kungslilja, mens engelske navn er regal lily, royal lily og king’s lily.

Hjemsted/Opphav Kongelilje hører naturlig heime i Vestre Kina.

Høy, løkplante med en stor, vinrød løk, kraftige, rotslående stengler, smale, spredte blad og hvitpurpur blomster i klaser i juli-august. Rabattplante. Klimasone: H5.

  • Lilium regale (Kongelilje) Foto: thelilygarden.com

Plantebeskrivelse

80-120 cm høy løkplante med en stor løk med vinrøde skjell. Kraftige, rotslående stengler med purpur flekker og tallrike, spredte blad. Smale, grågrønne, 7-13 cm lange blad med bøyd topp og en nerve. Trakt- eller trumpetformede, 10-15 cm brede, velduftende blomster som er hvite, senere purpur utvendig og gule i halsen, og som sitter 2-15 sammen i klaser i juli-august.

Vekstkrav og klimasone

Kongelilje er en villig plante som trives godt i veldrenerte, sandholdige og kalkholdige jordtyper i sol og halvskygge.

Planten tilrås plantet til klimasone H5. Kan dyrkes i milde strøk i Sør-Norge, Midt-Norge og Nordland.

Bruksområder

Kongeslilje er en godt egnet til rabatter, ved busker og trær eller i staudebed.

Planting og stell av løken

Kongelilje plantes om høsten, så tidlig som mulig. Løkene legges 20-30 cm dypt og avstanden mellom løkene bør være 25-30 cm. Siden kongelilje spirer raskt om våren, er det viktig å være oppmerksom på tidlig vårfrost, og eventuelt dekke til nye skudd som har kommet opp. Den kan stå urørt i årevis.

Allergi- og giftfare

Lilium er en allergivennlig slekt. Opplysninger om helseproblemer ved dyrking av arter innen slekta er ikke kjent. Duftoverfølsomme personer kan reagere på duftende blomster, særlig snittblomster. Siden noen liljer er giftige, bør ikke deler av liljer spises. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Kongelilje formeres med sideløker eller med frø. Frøformering kan gi løker som blomstrer alt etter tre år.

Sykdommer

Liljer kan angripes av soppsykdommen gråskimmel (Botrytis), som først danner flekker på bladene og som kan forårsake at planten visner ned. Men som oftest drepes ikke løken. Videre kan snegler og liljebille skade plantene. Det tilrås å plukke bort disse og drepe dem. Kjemisk bekjempelse er uaktuelt i en hage.

Sorter og hybrider med kongelilje

Det finnes fler kultivarer av kongelije. Lilium regale ‘Royal Gold’, har gule blomster.

Keiserliljer er et hybridkompleks med artene kongelilje, oransjelilje (Lilium henryi), Lilium sargentiae, Lilium sulphureum og flere andre arter. Av de mange sorter som tilhører keiseliljer kan nevnes: ‘African Queen’, ‘Black Dragon’, ‘Pink Perfection’ og ‘Bright Star 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss