Kronsymre
Anemone coronariaEt synonymt navn er kronanemone. Slektsnavnet Anemone kommer fra gresk anemos, vind, fordi man mente at de varme vårvindene åpnet blomstene. Artsnavnet coronaria er fra corona = krans. I Sverige heter planten bukettanemon og noen engelske navn er Poppy aanemone, Spanish Marigold, Windflower og Crown Windflower.
20-40 cm høy, urteaktig, flerårig knollvekst med jordstengler, grunnstilte, 3-delte, flikete blad og enkeltvise, røde, rosa eller hvite blomster (etter sort) fra sommeren til utpå høsten. Planten er ikke vinterherdig. Rabattplante for potter og bed. Klimasone: H2.
Plantebeskrivelse
20-40 cm høy, urteaktig, flerårig knollplante hvor knollen egentlig er en kort, tykk, svart jordstengel. Ved basis sitter grunnstilte blad som er 3-delte og sterkt flikete.
I toppen av hver blomsterstilk sitter en eneste, 5-8 cm bred blomst i fargenyanser av røde, rosa, hvite (etter sort) oftest med et mørkt, hvitt eller blått midtparti. Under hver blomst sitter en ring med høgblad, som er omdannete kronblad. Kronblad mangler. Blomstring skjer fra sommeren til høsten. Frukta består av en nøtt med 1-3 nebb.
Vekstkrav og klimasone
Kronsymre trives best i en veldrenert, sandrik, moldjord på en vokseplass i sol eller lett skygge.
Anemone coronaria tilrås plantet til klimasone H2. Planten er ikke vinterherdig i Norge.
Bruksområder
Kronsymre plantes vanligvis i rabatter sammen med stauder og sommerblomster. Også ofte plantet i større potter og krukker.
Planting og stell av knoller
Kronsymre legges 5 cm dypt og med 10 cm mellom løkene. For å bedre etableringen av kronsymre kan de knollignende jordstenglene (rhizomene) legges i lunketnt vatn ett døgn før planting. Plantetid er om våren når faren for frost er over og jorda er nok oppvarmet. For å få tidligere blomstring kan løken legges i potter og settes inne i et kjølig rom, for så å plante den ut når forholdene er gode nok. Løken kan også plantes direkte i større kan utendørs, men da må karene tildekkes i kjølige perioder om våren.
Blomsterstilken bør kuttes av så snart blomsten begynner å visne. Dermed hindres at planten bruker krefter på frøproduksjon, og blomstringa blir rikere.
Når bladene blir gule og visne, tas knollene opp og vinterlagres inne i tørr torv.
Allergi- og giftfare
Opplysninger om helseproblemer ved dyrking av Anemone er ikke kjent. Men plantene i slekta er imidlertid giftige, og cellesafta kan forårsake hud- og slimhinneirritasjoner. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Formering
Kronsymre formeres ved deling av tørre knoller eller deling av store planter etter blomstringa.
Sorter
Særlig to sortsgrupper er i handelen:
Anemone cornonaria ‘De Caen-gruppen’ – som er en sortsgruppe med enkle blomster i ulike farger. Se bilde øverst.
Anemone coronaria ‘St. Brigid-gruppen’ – som er en sortsgruppe med mer eller mindre blomster med halvfylte eller fylte blomster i flere farger.