Madonnalilje
Lilium candidumSlektsnavnet Lilium, er fra gresk leirion, lilje (Homer, 800 f. Kr. Artsnavnet candidum betyr hvit. I Sverige heter planten madonnalilja, mens i England brukes navnet madonna lily.
Høy, løkplante med en bred, hvit løk, grove stengler, lansettformede, lysegrønne blad og hvite, traktformede blomster, i juli-august. Rabattplante. Klimasone: H4.
Plantebeskrivelse
90-130 cm høy løkplante med en bred, eggformet, hvit-lysegul løk. Grønn, grov stengel med tallrike linje- til lansettformede, lysegrønne blad, som øverst er spredte og nederst kransstilte. Bladene ligger langs stengelen. Planten utvikler en bladrosett om høsten, som overvintrer. Mellom 5 og 20 hvite, traktformede, nikkende, velduftende, 8-10 cm lange og 10-20 cm brede blomster, sitter i toppen av stenglene. Blomstring fra juli til august. Blomsten har utstående kronlapper, tilbakebøyd fra midten og gule pollenknapper.
Vekstkrav og klimasone
Madonnalilje trives best i en godt drenert, veldrenert, sandholdig, kalkholdig jord på en lun og varm plass i sol.
Planten tilrås plantet til klimasone H4. Planten kan dyrkes i i lavlandet i Sør-Norge.
Bruksområder
Madonnalilje er en godt egnet til rabatter, ved glisne busker og trær eller i staudebed. Verdifull lilje som er en ettertraktet til buketter og dekorasjoner.
Planting og stell av løken
Riktig leggetid for kjøpt løk er i august-september. Løken skal plantes grunt, bare med en par cm sand over spissen på løken. Avstanden mellom løkene bør være 20 cm. Deling eller omplanting bør foregå på sensommeren eller høsten, etter blomstringen og etter at de har visnet ned. Den kan stå urørt i årevis.
Allergi- og giftfare
Liliumi er en allergivennlig slekt. Opplysninger om helseproblemer ved dyrking av arter innen slekta er ikke kjent. Duftoverfølsomme personer kan reagere på duftende blomster, særlig snittblomster. Siden noen liljer er giftige, bør ikke deler av liljer spises. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Formering
Madonnalilje formeres med løkskjell eller med deling av eldre planter.
Sykdommer
Liljer kan angripes av soppsykdommen gråskimmel (Botrytis), som først danner flekker på bladene og som kan forårsake at planten visner ned. Men som oftest drepes ikke løken. Videre kan snegler og liljebille skade plantene. Det tilrås å plukke bort disse og drepe dem. Kjemisk bekjempelse er uaktuelt i en hage.