Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Madonnalilje

Lilium candidum

Slektsnavnet Lilium, er fra gresk leirion, lilje (Homer, 800 f. Kr. Artsnavnet candidum betyr hvit. I Sverige heter planten madonnalilja, mens i England brukes navnet madonna lily.

Hjemsted/Opphav Madonnalilje har sin opprinnelse fra det østlige middelhavsområdet til Sørvest-Asia. Der vokser den blant busker og kratt på bratte klipper og steinete skråninger opp til 600 moh.

Høy, løkplante med en bred, hvit løk, grove stengler, lansettformede, lysegrønne blad og hvite, traktformede blomster, i juli-august. Rabattplante. Klimasone: H4.

  • Lilium candidum (Madonnalilje) Foto: thespruce.com

Plantebeskrivelse

90-130 cm høy løkplante med en bred, eggformet, hvit-lysegul løk. Grønn, grov stengel med tallrike linje- til lansettformede, lysegrønne blad, som øverst er spredte og nederst kransstilte. Bladene ligger langs stengelen. Planten utvikler en bladrosett om høsten, som overvintrer. Mellom 5 og 20 hvite, traktformede, nikkende, velduftende, 8-10 cm lange og 10-20 cm brede blomster, sitter i toppen av stenglene. Blomstring fra juli til august. Blomsten har utstående kronlapper, tilbakebøyd fra midten og gule pollenknapper.

Vekstkrav og klimasone

Madonnalilje trives best i en godt drenert, veldrenert, sandholdig, kalkholdig jord på en lun og varm plass i sol.

Planten tilrås plantet til klimasone H4. Planten kan dyrkes i i lavlandet i Sør-Norge.

Bruksområder

Madonnalilje er en godt egnet til rabatter, ved glisne busker og trær eller i staudebed. Verdifull lilje som er en ettertraktet til buketter og dekorasjoner.

Planting og stell av løken

Riktig leggetid for kjøpt løk er i august-september. Løken skal plantes grunt, bare med en par cm sand over spissen på løken. Avstanden mellom løkene bør være 20 cm. Deling eller omplanting bør foregå på sensommeren eller høsten, etter blomstringen og etter at de har visnet ned. Den kan stå urørt i årevis.

Allergi- og giftfare

Liliumi er en allergivennlig slekt. Opplysninger om helseproblemer ved dyrking av arter innen slekta er ikke kjent. Duftoverfølsomme personer kan reagere på duftende blomster, særlig snittblomster. Siden noen liljer er giftige, bør ikke deler av liljer spises. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Madonnalilje formeres med løkskjell eller med deling av eldre planter.

Sykdommer

Liljer kan angripes av soppsykdommen gråskimmel (Botrytis), som først danner flekker på bladene og som kan forårsake at planten visner ned. Men som oftest drepes ikke løken. Videre kan snegler og liljebille skade plantene. Det tilrås å plukke bort disse og drepe dem. Kjemisk bekjempelse er uaktuelt i en hage.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss