Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Krøll-lilje

Lilium martagon

Et synonymt navn er: kranslilje (kransstilte blad). Slektsnavnet Lilium, er fra gresk leirion, lilje (Homer, 800 f. Kr. Artsnavnet martagon, turban (blomsterformen). I Sverige heter planten krõllilja, mens engelske navn er turk’s cap lily og martagon lily.

Hjemsted/Opphav Martagonlilje hører naturlig heime i store deler av Europa, hvor den vokser på enger, i skoger og blant busker.

Høy, løkplante med en gulaktig, eggformet løk, stive stengler, lansettformede, kransstilte blad og purpurfargede eller hvite blomster med mørke prikker i hengende klaser i juni-august. Rabattplante. Klimasone: H7.

  • Martagonlilje (Lilium martagon 'Sunny Morning')

  • Martagonlilje (Lilium martagon)

  • Martagonlilje (Lilium martagon)

  • Martagonlilje (Lilium martagon)

  • Martagonlilje (Lilium martagon)

Plantebeskrivelse

70-120 cm høy løkvekst med en stor, oval, gulaktig løk med tettsittende skjell. Kraftig, stive stengler. Avlange til lansettforma, kransstilte blad. Mange, små, purpurfargete eller hvite, turbanlignende, hengende blomster med mørke prikker i juni- august. Blomsten har en ubehagelig lukt. Blomsten, som er voksaktig, har tilbakebøyde blomsterdekkblad og røde pollenknapper.

Vekstkrav og klimasone

Martagonlilje er lite kravfull, men den trives best på en moldrik, godt drenert, ikke for tørr jord i sol og skygge.

Planten tilrås plantet til klimasone H7. Det vil si at planten i praksis kan plantes over hele landet.

Bruksområder

Martagonlilje er en godt egnet til rabatter, ved busker og trær eller i staudebed. Finnes forvillet i Norge.

Planting og stell av løken

Riktig leggetid for kjøpt løk er tidlig vår, ellers i september. Leggedybde er 15 cm og avstand mellom løkene er 20 cm. Deling eller omplanting bør foregå på sensommeren eller høsten, etter blomstringen og etter at de har visnet ned. Den kan stå urørt i årevis.

Allergi- og giftfare

Liliumi er en allergivennlig slekt. Opplysninger om helseproblemer ved dyrking av arter innen slekta er ikke kjent. Duftoverfølsomme personer kan reagere på duftende blomster, særlig snittblomster. Siden noen liljer er giftige, bør ikke deler av liljer spises. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Martagonlilje formeres med sideløker på sensommeren eller om høsten.

Sykdommer

Liljer kan angripes av soppsykdommen gråskimmel (Botrytis), som først danner flekker på bladene og som kan forårsake at planten visner ned. Men som oftest drepes ikke løken. Videre kan snegler og liljebille skade plantene. Det tilrås å plukke bort disse og drepe dem. Kjemisk bekjempelse er uaktuelt i en hage.

Sorter

Andre varianter av martagonliljen er Lilium martagon f. album, som har hvite blomster og brun martagonlilje (Lilium martagon var. cattaniae, som har vinrøde blomster.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss