Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Agnbøk ‘Fastigiata’ (Søyleagnbøk)

Carpinus betulus ‘Fastigiata’

Et synonymt navn er europaagnbøk ‘Fastigiata’. Slektsnavnet Carpinus er et gammelt latinsk navn på agnbøk. Artsnavnet betulus betyr som ligner bjørk, og viser trolig til hannraklene. Sortsnavnet fastigiata betyr opprettvoksende. På svensk kalles planten avenbok, mens engelske navn er European hornbeam og common hornbeam.

Hjemsted/Opphav Arten agnbøk er viltvoksende i Europa og Lilleasia til Iran. Den finnes forvillet her i landet. Sorten ‘Fastigiata’ er en klon som ble trolig introdusert av den tyske planteskolen Herman Hesse under navnet C. bétulus ’Pyramidalis’. Den er markedsført siden 1880-årene.

10-15 m høyt, løvfellende tre med en slank, eggforma krone, opprettvoksende greiner og smale, eggforma blad. Parktre. Klimasone: H4.

  • Carpinus betulus 'Fastigiata (Agnbøk 'Fastigiata')

Beskrivelse av arten Carpinus betulus

15-20 m høyt, løvfellende tre med bred kjegleforma krone. Stammebarken er glatt og grå, med karakteristiske dreide barkåser langs stammen. Eldre trær får langsgående forhøyninger i barken. Unge kvister runde med grå, dunaktige hår.

Bladene er 6-12 cm lange, eggformet til avlangt eggformet, uregelmessig sagtannet i kanten, med 12-18 par nerver som er tydelig markert, særlig på undersiden. På bladoversiden ligger nervene nedfelt i bladplata. Bladfargen er friskt grønn i vekstsesongen. Gule høstfarger.

Blomstene sitter i hann- og hunnrakler i mai. Frukter med 3-lappete høyblad som sitter i klynger i august-oktober.

Sortsbeskrivelse

Carpinus betulus ‘Fastigiata’ (Søyleagnbøk) er et 10-15 m høyt, løvfellende tre med en slank, eggformet krone, opprettvoksende greiner og en sterk, men ikke gjennomgående stamme. Etter som treet blir eldre blir krona mye bredere. Smale, eggformete, fintannete blad som får en gul høstfarge. Andre botaniske trekk som arten.

Vekstkrav og klimasone

Agnbøk er nøysom med hensyn til jordbunnsforhold og den er kalktolerant. Den tåler nokså mye skygge, men tåler lite salt i jorda.

Carpinus betulus ‘Fastigiata’ tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder  

Agnbøk har stor prydverdi under blomstringen om våren, når fruktene modner utover ettersommeren og om høsten når bladene får en fin gul farge. Sorten ‘Fastigiata’ egner seg godt som et frittstående tre i parker, langs gater og i formale anlegg.

Allergifare

Til tross for at agnbøk er nært beslektet med hassel og bjørk, forårsaker den sjelden høysnue. Som hekk er planten harmløs. Men overfølsomhet mot agnbøkpollen kan forekomme hos bjørkeallergikere i nærheten av blomstrende agnbøktrær. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Agnbøk ‘Fastigiata’ tåler godt beskjæring og treet må beskjæres regelmessig for å beholde den smale formen. Vårskjæring bør unngås da plantene blør mye om våren.

Formering

Agnbøk ‘Fastigiata’ formeres med poding.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss