Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Alm ‘Columnella’

Ulmus ‘Columella’

Slektsnavnet Ulmus er et gammelt latinsk navn for alm som muligens er av keltisk opprinnelse. Det norske navnet alm er brukt langt tilbake i tid, noe som alle stedsnavn med alm i, beviser. Sortsnavnet columella er etter Columella som var en romersk forfatter på tiden til keiser Claudius (1. århundre e.Kr.), I England blir treet kalt Columella Elm.

Hjemsted/Opphav Ulmus ‘Columella’ er en nederlandsk sort fra 1988, som ble frembakt av De Dorschkamp, Wageningen, i Nederland.

15-20 m høyt, løvfellende tre med en gjennomgående stamme og en bred, søyleformet krone, mørkegrønne, litt vridde, kamskjellignende blad som får en gul høstfarge. Treet er motstandsdyltig mot almesyke. Robust parktre. Klimasone: H5.

  • Ulmus 'Columella' (Alm 'Columella') Foto: vdberk.com

Plantebeskrivelse

15-20 m høyt løvfellende tre med en gjennomgående stamme og en bred, søyleformet krone. Glatt, sølvgrå stammebark som senere blir mørkegrå med svarte furer. Brune kvister.

Mørkegrønne, eggformete, 6-10 cm lange, grovt sagtannete blad som får en gul høstfarge. Bladet er noe vridd og ligner et kamskjell.

Små, lysegrønne blomster i tette, lange klaser i mars-april. Brune, runde til elliptiske vingenøttefrukter med flate vinger.

Vekstkrav og klimasone

Alm ‘Columella’ trives best i en dyp, jevnt fuktig, men godt drenert, kalkholdig, næringsrik, nøytral til svakt sur jord. Men treet greier seg også bra på tørrere jord og godt leirholdig jord. Treet vokser godt både på en solrik og en mer skyggefull vokseplass.

Ulmus ‘Columella’ tilrås plantet til klimasone 5.

Bruksområder

Alm ‘Columella’ er et vindsterkt parktre som tåler bymiljø, forurenset luft og tilfeldige oversvømmelser.

Allergifare

Ulmus er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Den blomstrer like før bjørk, med stor pollenproduksjon. Men allergi mot almepollen er sjelden konstatert. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Sykdommer

Alm ‘Columella’ er motstandsdyktig mot almesyke. Sykdommen skyldes angrep av soppene Ophiostoma ulmi og Ophiostoma nova-ulmi, som sprer seg med sporer som overføres av en barkebilleart. Ingen kjemiske midler virker mot soppen.

Beskjæring

Alm tåler sterk beskjæring hele året. Villskudd som bryter fram på rot/stamme må fjernes etter hvert.

Formering

Alm ‘Columella’ formeres mest med poding.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss