Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Japanzelkova ‘Green Vase’

Zelkova serrata ‘Green Vase’

Et synonymt navn er Zelkova serrata ‘Flekova’. Slektsnavnet Zelkova kan referere til det opprinnelige navnet på Republikken Georgia i Kaukasus. Zelkowa carpinifolia er hjemmehørende i Kaukasus. Artsnavnet serrata betyr sagtannet (bladet). I England blir treet kalt Japanese Zelkova.

Hjemsted/Opphav Zelkowa serrata er hjemmehørende i Japan, Taiwan og det østlige Kina. Sorten ‘Green Vase’ stammer fra en frøplante, og den ble introdusert på markedet av Princeton Nurseries, New Jersey i USA, i 1983.

15-20 m høyt, rasktvoksende, løvfellende, ofte flerstammet tre med en bred, vasformet, halvåpen krone, dekorativ bark som flaser av og grønne blad med bronserrøde til oransjegule høstfarger. Treet er motstandsdyltig mot almesyke. Robust park- og gatetre. Klimasone: H5-6.

Plantebeskrivelse

15-20 m høyt, hurtigvoksende, løvfellende tre ofte med flere stammer, og en bred, vaseformet, halvåpen krone. Den grå stammen er glatt med rosa til brunoransje, smale flekker til å begynne med. Senere flasser den av i flak, og avslører den oransjebrune basten under. Grunt rotsystem.

Blekgrønne, avlange, eggformete, 7-13 cm lange, sagtannete blad smalner av til en spiss. gul høstfarge. Bronserøde og oransjegule høstfarger.

Små, uanselige blomster i april-mai. Små, bønnelignende nøttefrukter.

Vekstkrav og klimasone  

Japanzelkova ‘Green Vase’ trives best i en dyp, jevnt fuktig, men godt drenert, kalkholdig, leirholdig, nøytral til svakt sur jord. Treet vokser godt både på en solrik og en mer skyggefull vokseplass.

Zelkova serrata ‘Green Vase’ plantet til klimasone 5-6.

Bruksområder

Japanzelkova er et bra vindsterkt park- og gatetre som tåler bymiljø og forurenset luft.

Allergi- og giftfare

Zelkova er ikke giftig for mennesker og husdyr. Siden treet har små, uanselig blomster er det liten risiko for at treet skaper helseproblemer for allergikere og andre.

Sykdommer

Zelkova er svært motstandsdyktig mot almesyke. Sykdommen skyldes angrep av soppene Ophiostoma ulmi og Ophiostoma nova-ulmi, som sprer seg med sporer som overføres av en barkebilleart. Ingen kjemiske midler virker mot soppen.

Beskjæring

Japanzelkova tåler godt beskjæring. Villskudd som bryter fram på rot/stamme må fjernes etter hvert.

Formering

Zelkova serrata ‘Green Vase’ formeres mest med poding.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss