Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Asklønn ‘Flamingo’

Acer negundo ‘Flamingo’

Slektsnavnet Acer er et gammelt latinsk navn på lønn. Artsnavnet negundo er etter det opprinnelige indianske navnet nirgundi. Også i Sverige heter treet asklönn, mens noen engelske navn på arten er box elder, boxelder maple, Manitoba maple og ask-leaved maple.

Hjemsted/Opphav Asklønn er viltvoksende i Mellom- og Nord-Amerika, som undervegetasjon i skog hvor det er fuktig og næringsrik jord. Sorten ‘Flamingo’ stammer fra J. Bastiaanse, Oudenbosch, Nederland, 1976.

5-7 m høyt, løvfellende, flerstammet tre med bred, halvåpen krone, broketbladete, ulikefinnete blad med grønne, hvite og rosa fargepartier og gulgrønne blomster. Parktre. Klimasone: H3.

  • Acer negundo 'Flamingo' (Asklønn 'Flamingo') Foto; Ole Billing Hansen

Beskrivelse av arten Acer negundo

10-15 m høyt, ofte flerstammet, løvfellende tre med opprett vekst og avrunda krone. Grønne eller brunfiolette kvister, som er blådogget i ung alder. Tiltrykte sideknopper som er dekt med 2-3 rødbrune, gråhårete knoppskjell. Knoppene bryter tidlig om våren.

Motsatte, opptil 22 cm lange, ulikefinnete blad med 3-7 småblad. Småbladene er avlange, eggformete, 5-10 cm lange, tilspissede og grovtannete. Endesmåbladet er ofte 3-lappet. Bladene har en lysegrønn overside og en enda lysere og litt håret underside. Særbo plante. Gulgrønne hannblomster i hengende halvskjermer og gulgrønne hunnblomster i opptil 20 cm lange klaser, i april-mai. Blomstringen skjer samtidig med løvspretten, men før bladene har foldet seg ut. Parvise, gule vingenøtter danner 60-150 graders ryggvinkel i august-oktober.

Sortsbeskrivelse

Acer negundo ‘Flamingo’ er et 5-7 m høyt, rasktvoksende, ofte flerstammet tre med bred eggformet, halvåpen krone, ulikefinnete blad med 3-7 småblader, grønngule blomster på bar kvist i mars-april og brokete blad med bladpartier i grønt, hvitt og rosa. Den rosa fargen er særlig fremtredende like etter løvsprett. Høstfarger i gule nyanser. Sorten danner ikke frukter.

Vekstkrav og klimasone  

Asklønn trives best i en drenert, godt sandholdig, jevnt fuktig, moldrik, næringsrik, kalkholdig jord i sol og halvskygge.   

Acer negundo ‘Flamingo’ regnes som herdig til klimasone H3.

Bruksområder

Asklønn ‘Flamingo’ er et godt tre for hager og parker. Treet vokser godt i bymiljø.

Allergifare

Acer er en allergivennlig slekt for pollenallergikere utendørs. Lønn insektbestøves og pollen spres ikke med vind. Men blomstrende lønnekvister som tas inn, kan gi symptomer på høysnue hos enkelte allergikere. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Asklønn tåler beskjæring. Siden lønn er en bløder, bør all skjæring skje på sensommeren, eventuelt vinter. Unngå skjæring om våren. Sevja går tidlig i treet om våren, og vårskjæring gir sterke blødninger fra større sår.

Formering

Sorten formeres med poding.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss